Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Malé koníky môžu letieť v lietadle, hmyz či ježkovia nie
Zdielať na

Malé koníky môžu letieť v lietadle, hmyz či ježkovia nie

Archívna reportáž

WASHINGTON / Letecká spoločnosť American Airlines mení pravidlá pre prepravu takzvaných emocionálnych podporných zvierat - hmyz, ježkovia či kozy už nesmú na palubu. Žiadosť na povolenie prítomnosti zvieraťa treba podať 48 hodín pred odletom a podporné zvieratá musia spĺňať viaceré podmienky.

Emocionálne podporné zvieratá poskytujú úľavu ľuďom trpiacim rôznymi emocionálnymi či psychologickými ťažkosťami ako úzkostné stavy, depresia či panické ataky. Po splnení istých podmienok ich zväčša letecké spoločnosti púšťajú na palubu lietadiel zdarma. Používanie podobných zvierat za ostatné roky výrazne narástlo. Spoločnosť American Airlines uviedla, že za dva roky (2016 a 2017) vzrástol počet pasažierov s podpornými zvieratami na palube ich lietadiel o viac ako 40 percent. Spoločnosť teraz zakročila a mení pravidlá. Pasažieri musia predložiť písomné potvrdenie od lekára, ktoré si letecká spoločnosť pred odletom skontroluje priamo kontaktovaním daného odborníka. Emocionálne podporné zvieratá budú musieť byť po novom po celý čas letu na vôdzke a spoločnosť im môže neumožniť let pokiaľ vykazujú "akékoľvek vážne agresívne správanie." 

Podľa portálu CNN spoločnosť American Airlines niektoré zvieratá vykázala zo svojich lietadiel úplne, údajne pre hrozbu na bezpečnosť či verejné zdravie. Zákaz sa týka nielen hmyzu, kôz či ježkov, ale aj fretiek, pavúkov a divo žijúcich vtákov, napríklad sliepok či jastrabov. Zakázané sú aj nečisté či zapáchajúce zvieratá. Miniatúrne koníky sú naďalej v poriadku, pokiaľ sú vhodne trénované ako služobné zviera.  Nové pravidlá vstupujú do platnosti 1. júla. Pravidlá ohľadne emocionálne podporných zvierat sprísnili aj spoločnosti Delta (DAL) a United (UAL). Pasažieri budú musieť 48 hodín pred odletom predložiť dokumenty aj o dobrom zdravotnom stave a zaočkovaní zvieraťa.

Do lietadiel sa ľudia snažia často dostať aj zvieratá, ktoré neslúžia emocionálnej podpore, ale finančnému zisku - a to často v rozpore so zákonmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy