Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nobelovka v roku 2018 bez literatúry. Prestížnu cenu sprevádza škandál
Zdielať na

Nobelovka v roku 2018 bez literatúry. Prestížnu cenu sprevádza škandál

ŠTOKHOLM / Švédska akadémia v piatok oznámila, že tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru. Inštitúciu totiž v dôsledku škandálu okolo sexuálneho obťažovania opustilo niekoľko členov. Okrem toho údajne dochádzalo aj k prezradeniu mien laureátov.

Akadémia uviedla, že vyhlásenie a odovzdanie Nobelovej ceny za literatúru za rok 2018 bude odložené o rok. V roku 2019 tak odovzdajú dve ceny. "Považujeme za nutné venovať čas obnove dôvery verejnosti v akadémiu, kým bude vyhlásený ďalší laureát," vysvetlil rozhodnutie Švédskej akadémie jej šéf Anders Olsson. Rozhodnutie prijali s ohľadom na predchádzajúcich a na budúcich držiteľov Nobelovej ceny za literatúru, s ohľadom na Nobelovu nadáciu a na širokú verejnosť. 

Je to prvýkrát od vojnového roku 1943, že nebude vyhlásená cena. Od roku 1901, kedy bolo ocenenie udelené po prvýkrát, nebola cena vyhlásená iba počas prvej a druhej svetovej vojny v rokoch 1914, 1918 a 1940 až 1943. Udelená tiež nebola v roku 1935, kedy nenašli nikoho, kto by si cenu zaslúžil. 

Začínajúca kríza vo Švédskej akadémii vyvolal prípad manžela jednej z členiek inštitúcie Jeana-Clauda Arnaulta, ktorého niekoľko žien koncom minulého roka obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Podľa švédskeho listu Dagens Nyheter riaditeľ štokholmského kultúrneho strediska Arnault tiež opakovane vyzradil meno laureáta každoročne udeľovanej ceny. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy