Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bývalého poradcu pápeža Františka čaká súd. Dôvodom je sexuálne zneužívanie
Zdielať na

Bývalého poradcu pápeža Františka čaká súd. Dôvodom je sexuálne zneužívanie

Archívna reportáž

MELBOURNE / Kardinála Pella čaká súd v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho zneužívania. Sudkyňa zamietla asi polovicu obvinení, no rozhodla, že s ostatnými môže prokuratúra pokračovať ďalej v procese pred porotou.

Austrálskeho kardinála Georgea Pella čaká súdny proces v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho zneužívania spred niekoľkých desaťročí. V utorok tak rozhodol súd v Melbourne po ukončení štvortýždňového predbežného vypočutia.

Som nevinný, tvrdí 

Sudkyňa Belinda Wallington zamietla asi polovicu obvinení ale rozhodla, že s ostatnými môže prokuratúra pokračovať ďalej v procese pred porotou. Počet zostávajúcich obvinení nezverejnili. Keď sa pritom 76-ročného Pella spýtala na jeho vyjadrenie k obvineniam, odpovedal, že sa cíti nevinný.

Bývalý hlavný finančný poradca pápeža Františka by sa mal už v stredu postaviť pred súd austrálskeho štátu Viktória, kde ho čaká proces. Na základe podmienok prepustenia na kauciu nesmie Pell opustiť Austráliu, kontaktovať svedkov obžaloby a musí políciu 24 hodín vopred informovať o akejkoľvek zmene svojho pobytu.

Obvinenie v najvyšších kruhoch 

Kardinál je najvyššie postaveným vatikánskym predstaviteľom, ktorého kedy obvinili v rámci dlhoročného škandálu sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Detaily o početných obvineniach nie sú známe, podľa polície sa ale týkajú práve spomínaných sexuálnych útokov. Pell sa zaviazal, že bude proti daným obvineniam bojovať a tvrdí, že má v úmysle sa po vyriešení prípadu vrátiť do svojej funkcie vo Vatikáne.

Pozrite si archívnu reportáž o kňazovi, ktorý mal pomer so žiačkou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy