Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obchodná vojna medzi USA a Európou zatiaľ nebude, Trump zmenil názor
Zdielať na

Obchodná vojna medzi USA a Európou zatiaľ nebude, Trump zmenil názor

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump sa rozhodol tesne pred vypršaním výnimky na clá na dovoz hliníka a ocele predĺžiť jej platnosť. Obchodná vojna Spojených štátov a Európskej únie zatiaľ nenastane. Ako informoval Biely dom, výnimku predĺžil do 1. júna.

Pôvodný termín výnimky na clá na dovoz hliníka a ocele bol do 1. mája. Len niekoľko hodín pred jej ukončením sa ale Trump rozhodol, že ju Európskej únii a šiestim ďalším krajinám predĺži. Rokovania o trvalej výnimke budú naďalej pokračovať s EÚ, Kanadou a Mexikom. Kanada a Mexiko momentálne rokujú s USA o novej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). S Argentínou, Austráliou a Brazíliou sa už USA v zásade dohodli a do mesiaca majú byť dojednané všetky podrobnosti dohody. Podľa agentúry AP sa Južná Kórea dohodla na trvalom oslobodení od ciel. 

"Vláda predlžuje rokovania s Kanadou, Mexikom a Európskou úniou o záverečných 30 dní. Vo všetkých týchto rokovaniach sa vláda zameriava na kvóty, ktoré obmedzia dovoz, zabránia prekládke a ochránia národnú bezpečnosť," uviedol Biely dom vo svojom prehlásení. EÚ každoročne vyvezie do USA oceľ za 6,4 miliardy eur. Únia upozorňuje, že pokiaľ na ňu Spojené štáty uvalia clá, zavedie vlastné odvetné clá na americký tovar. A to od kozmetiky až po motocykle. Ročná hodnota takéhoto dovozu do EÚ dosahuje až 2,8 miliardy eur.

Podľa predchádzajúcich správ nemeckých médií USA požiadali EÚ, aby dobrovoľne obmedzila vývoz ocele a hliníku do USA na 90 percent priemernej úrovne z rokov 2016/2017. Predstavovalo by to tak zníženie vývozu o 16,3 percent. Európska komisia túto požiadavku ale odmietla a označila ju za neprijateľnú. Trump rozhodol o uvalení ciel na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške 10 percent. Urobil tak ešte v marci tohto roka. 

Pozrite si archívnu reportáž o zavedených clách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy