Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zásadné vyhlásenie Severnej a Južnej Kórey
Zdielať na

Zásadné vyhlásenie Severnej a Južnej Kórey

SOUL / Severná a Južná Kórea v spoločnom vyhlásení sľúbili, že sa budú usilovať o uzatvorenie dohody s cieľom nastoliť trvalý mier na Kórejskom polostrove.

Severná a Južná Kórea sa dohodli, že chcú úplne odstrániť jadrové zbrane z Kórejského polostrova. Žiadne konkrétne opatrenia ale nepredložili

 V spoločnom stanovisku po skončení piatkových rokovaní potvrdili, že ich cieľom je zbaviť Kórejský polostrov jadra "prostredníctvom úplnej denuklearizácie". Krajiny chcú navyše pokračovať v stretnutiach rodín rozdelených vojnou a za týmto účelom chcú zriadiť stálu kanceláriu v severokórejskom meste Kchäsong. Podporovať budú spoločné kultúrne a športové podujatia a súhlasili aj so zastavením nepriateľských akcií "na zemi, mori a vo vzduchu", ktoré by mohli viesť k napätiu. K tým patrí napríklad vysielanie propagandy z reproduktorov či zhadzovanie letákov.

Juhokórejský prezident Mun Če-in tento rok navštívi severokórejskú metropolu Pchjongjang. Severná a Južná Kórea zorganizujú stretnutia rozdelených rodín.

Kim Čong-un je na návšteve v Južnej Kórei, takto ho chráni ochranka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy