Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protikorupčná policajná razia na ministerstvách vnútra a obrany
Zdielať na

Protikorupčná policajná razia na ministerstvách vnútra a obrany

Archívna reportáž

PRAHA / Protikorupčná jednotka polície zasahovala na ministerstvách vnútra a obrany. Príčinou bolo preverovanie vybraných štátnych zákaziek. Nie, nie je reč o Slovensku, ale o susednej Českej republike.

Jedno z miest, kde od rána zasahovala polícia, je aj budova ministerstva obrany. Tam policajti zahájili akciu v spolupráci s vojenskou políciou.Hovorkyňa ministerstva obrany Jana Zechmeistrová hovorí: "Úkony, ktoré dnes v budove ministerstva obrany vykonávala vojenská polícia v spolupráci s políciou Českej republiky, sa týkajú IT zákaziek z minulých rokov."

Na ministerstve vnútra zasahovala národná centrála proti organizovanému zločinu. Hovorkyňa ministerstva vnútra Alžběta Cimová hovorí: "Po zoznámení sa s bližšími informáciami môžem v tejto chvíli skonštatovať, že na ministerstve vnútra nešlo o zásah v plnom rozsahu. Polícia Českej republiky vykonala bežné úkony trestného konania. Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa ďalej nebudeme vyjadrovať."

 V tom istom čase polícia vykonala aj ďalšie domové prehliadky. Všetko dozoruje vrchný štátny zástupca. "Odkazujem na našu tlačovú správu. Prepáčte, ale tá obsahuje všetky informácie, ktorá vám môžem poskytnúť," povedal štátny zástupca Miloš Klátik. Vo vyjadrení sa píše: "Predmetné úkony majú predovšetkým za cieľ zaistiť dôkazy pre prebiehajúce preverovanie. Zatiaľ nie je rozhodnuté o trestnom stíhaní konkrétnych osôb.

Podľa denníku Euro.cz sú dôvodom zásahu polície na ministerstvách kontrakty na poskytovanie počítačových programov. Polícia podľa neho zasahuje aj vo firme Microsoft. Ďalšie informácie protikorupčná polícia vzhľadom k vyšetrovaniu poskytne až v najbližších dňoch.

Na Slovensku sme zatiaľ v prípadoch aktuálnych podozrení policajné razie na ministerstvách nemali. Policajti ale navštívili muža, ktorého meno sa spája s úradom vlády pod vedením Roberta Fica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy