Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Padá na nás vesmírna stanica
Zdielať na

Padá na nás vesmírna stanica

Archívna reportáž

PEKING / Hovorí sa: padá hviezda, niečo si želaj. No ako padajúca hviezda môže vyzerať aj pád čínskej vesmírnej stanice, presnejšie jej častí, ktoré sa blížia smerom k Zemi.

Čína stratila kontrolu nad vesmírnym laboratóriom - počas tohto týždňa by mali jeho časti dopadnúť na Zem. Vesmírna stanica je veľká približne ako autobus a váži takmer 9 ton. Odborníci tvrdia, že veľká časť stanice zhorí v atmosfére. V ohrození je ale veľká časť planéty. Podľa odborníkov je ale šanca, že by nám spadla priamo na hlavu veľká asi ako to, že dvakrát vyhráme jackpot v lotérii.

Vesmírna stanica Tiangong-1 (Nebeský palác 1) by podľa vyjadrenia expertov z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) nemala ohroziť ľudí. Holger Krag, vedúci oddelenia vesmírneho odpadu v ESA vraví, že "severná Európa, vrátane Francúzska, Nemecka, Rakúska a Švajčiarska je jednoznačne v bezpečí." Iné časti sveta, napríklad juh Európy, južná časť severnej Ameriky, južná Ázia, Afrika či Austrália sú "v zóne, v ktorej môžu dopadnúť časti stanice."

Nebeský palác 1 je na obežnej dráhe okolo Zeme od roku 2011 a pôvodne mal slúžiť len do roku 2013. Ešte v januári zástupcovia čínskeho vesmírneho programu tvrdili, že prvé vesmírne laboratórium krajiny nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Vesmírny výskum sprevádzajú striedavo tragédie a úspechy, ako napríklad konštrukcia medzinárodnej vesmírnej stanice, ISS:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy