Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta zadržali v Nemecku, potvrdil to jeho právnik
Zdielať na

Katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta zadržali v Nemecku, potvrdil to jeho právnik

BERLÍN / Vyhýbal sa španielskej justícii, nakoniec skončil v putách v Nemecku krátko potom ako prekročil hranice. Informáciu potvrdil advokát politika. Podľa informácií, ktoré sa objavili na sociálnej sieti twitter ho zadržali potom ako prekročil hranice s Dánskom.

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont skončil nakoniec v putách v Nemecku. Ešte včera na neho poslali do Fínska medzinárodný zatykač, ktorému sa katalánsky líder vyhol tak, že z krajiny urýchlene odišiel do exilu v Belgicku. V Španielsku je Puigdemont obžalovaný zo vzbury pre nedávne snahy o nezávislosť Katalánska. 

Vodca katalánskych separatistov bol vo Fínsku na konferencii. Práve počas nej ho zastihlo rozhodnutie španielskej justície, ktorá ho spolu s 12 ďalšími politikmi obžalovala zo vzbury. Akonáhle severská krajina dostala od Španielska medzinárodný zatykač, Puigdemont z Fínska odcestoval. Zamieril cez Dánsko a Nemecko, pričom jeho cieľom bolo Belgicko, kde v exile žije od vlaňajšieho roka. Krátko po prekročení dánsko-nemeckých hraníc Puigdemonta zadržali.

Za vzburu hrozí v Španielsku trest odňatia slobody až na 25 rokov. Okrem Puigdemonta je obžalovaný tiež nový premiér regiónu Jordi Turrull a aj bývalá šéfka regionálneho parlamentu Carme Forcadellová. V separatistickej kauze bývalého vedenia Katalánska dosiaľ obžalovali 28 ľudí. Trestného činu sa mali podľa obžaloby dopustiť tým, že sa snažili o odtrhnutie Katalánska od Španielska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy