Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pre Davida Ratha chce prokurátor až 9 rokov väzenia
Zdielať na

Pre Davida Ratha chce prokurátor až 9 rokov väzenia

PRAHA / Bývalý stredočeský hajtman David Rath by mal ísť za prijímanie úplatkov na 8 až 9 rokov do väzenia. V záverečnej reči to navrhol prokurátor Petr Jirát. Ten tvrdí, že bývalému vrcholnému politikovi by mal prepadnúť aj celý majetok. Rovnaké tresty navrhol aj pre Kateřinu Kottovú a jej manžela, ktorých považuje za hlavných organizátorov manipulovania krajských verejných zákaziek.

Petr Jirát predniesol záverečnú reč v Rathovej korupčnej kauze už tretíkrát. Proti predchádzajúcim návrhom sa jeho predstavy o trestoch pre 11 obžalovaných nezmenili. Iba v jednom prípade bol miernejší, keď navrhol podmienku namiesto pôvodného bezpodmienečného trestu.

Obžaloba sa týka napríklad rekonštrukcie zámku Buštěhrad v okrese Kladno, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavenia do domova pre seniorov v Kladne, tiež nemocníc v Kolíne, Mladej Bolesalvy a Kladne. Rath a Kottovci chceli podľa obžaloby za ovplyvnenie zákaziek úplatky viac ako 48 miliónov českých korún. Prevziať podľa spisu stihli 38 miliónov, potom ich zatkla polícia.

Polícia skupinu 11 obžalovaných pozatýkala v máji 2012. Súdy sa kauzou zaoberajú od roku 2013.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy