Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodná vojna medzi USA a Čínou nebude mať víťaza
Zdielať na

Obchodná vojna medzi USA a Čínou nebude mať víťaza

PEKING / Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa nedávno oznámila, že pripravuje clo na čínske produkty z oblasti informačných technológií, komunikácií a tiež na spotrebné výrobky. Chcú tým docieliť, aby Peking zmenil postup v oblasti duševného vlastníctva a investícií. Podľa zdrojov by nové clá na tovar mali byť v hodnote až 60 miliárd dolárov. Oficiálne plánujú novinku oznámiť do konca tohto týždňa.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang verí, že obe strany zachovajú pokoj, pretože dobré vzťahy medzi Čínou a USA budú dobré nielen pre zaineteresované strany, ale tiež pre celý svet.

Čína podľa premiéra plánuje zlepšiť prístup do svojho sektoru služieb a spracovateľského sektoru. Zníži tiež dovozné clá, najmä na lieky a vybraný spotrebný tovar. Krajina chce tiež rozšíriť prístup na svoje trhy a od firiem, ktoré budú chcieť v Číne podnikať, nebude vyžadovať, aby do krajiny presúvali svoje technológie. Rovnako chce lepšie chrániť duševné vlastníctvo.

Trump tvrdí, že Peking núti americké spoločnosti, aby previedli svoje duševné vlastníctvo do Číny, pokiaľ tam chcú podnikať. Čína to odmieta, podľa nej nie je presun technológií podmienkou vstupu na miestny trh.

USA v súčasnosti zakazujú vyvážať do Číny všetko, čo má vojenské využitie. To môže pokrývať rad technológií pre duálne použitie. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že mnoho čínskych firiem je aktívnych v oblasti civilného aj vojenského priemyslu. Li dodal, že dúfa, že USA čoskoro zmiernia reštrikcie na vývoz vyspelého technologického tovaru.

Zástupcovia čínskeho obchodu nedávno uviedli, že Peking je pripravený na prípadné americké clá odpovedať. Podrobnosti neposkytli. Podnikateľské skupiny naznačili, že prípadná odveta by se mohla zamerať na americké lietadlá, sóju a ďalší tovar, pre ktorý je Čína veľkým trhom.

Li hovoril aj o tom, že čínska spolupráca s ostatnými krajinami je založená na trhových pravidlách a že čínsky projekt Novej hodvábnej cesty (One Belt, One Road) bude výhodný pre všetkých účastníkov. Dodal, že Peking má v pláne ďalšie vládne reformy, ktoré obmedzia byrokraciu, dane a poplatky.

Premiér tiež komentoval situáciu na Kórejskom polostrove, kde v posledných týždňoch KĽDR vykazuje ústretovosť k rokovaniam. Peking sa podľa Lia z uvoľňovania napätia na polostrove teší a chce naďalej usilovať o zlepšenie situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy