Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrel posledný samec nosorožca tuponosého severného. O pokračovanie rodu sa postará aj po smrti
Zdielať na

Zomrel posledný samec nosorožca tuponosého severného. O pokračovanie rodu sa postará aj po smrti

NAIROBI / V keňskej rezervácii Ol Pejeta v pondelok zomrel posledný samec nosorožca tuponosého severného, ktorého verejnosť poznala pod menom Sudán. Výskumníci zo spomínanej rezervácie uviedli, že samca museli utratiť po tom, ako sa jeho zdravotný stav pre zhoršil natoľko, že 45-ročný samec nevládal stáť na nohách. Komplikácie súviseli podľa výskumníkov s vekom.

Podľa vedcov mal nosorožec Sudán zdegenerované svaly a kosti, na koži mal značné zranenia a infekciu na pravej zadnej nohe. Sudán bola jedným z posledných troch jedincov kriticky ohrozeného nosorožca tuponosého severného. Okrem neho žijú v Ol Pejeta jeho dcéra Najin a jej dcéra Fatu, ktoré rovnako ako on zohrávajú dôležitú úlohu pri snahách o zachránenie poddruhu pred vyhynutím. "Bol úžasným ambasádorom svojho druhu a budeme si ho pamätať pre všetko, čo urobil pre celosvetové zvýšenie povedomia o kritickej situácii nielen nosorožcov, ale aj mnoho tisícov ďalších druhov, ktoré v dôsledku neudržateľnej ľudskej činnosti čelia vyhynutiu," vyjadril sa riaditeľ rezervácie Richard Vigne.

Sudán, ktorý niesol meno po svojej rodnej krajine, bol posledným nosorožcom tuponosým severným narodeným v divočine. Ešte v 70. rokoch minulého storočia ho previezli do zoologickej záhrady v českom meste Dvůr Králové nad Labem, kde žil až do roku 2009. Vtedy ho opäť previezli do Afriky aj s tromi zostávajúcimi plodnými samicami, a to do rezervácie Ol Pejeta v Keni, kde ich 24 hodín denne strážili ozbrojení rangeri. Nosorožec lákal tisícky turistov. Počas charitatívnej iniciatívy v zoznamovacej aplikácii Tinder ho vlani nazvali "Najžiadanejším slobodným mužom na svete".

Zosnulý nosorožec podľa odborníkov významne prispel k prežitiu svojho druhu, keďže splodil dve samice. Ako dodali, v pondelok z neho odobrali genetické vzorky, ktoré "poskytujú nádej pre budúce pokusy rozmnožovania nosorožcov tuponosých severných prostredníctvom pokročilých bunkových technológií". Jedinou nádejou na zachovanie poddruhu je v súčasnosti umelé oplodnenie s použitím vajíčok od dvoch zostávajúcich samíc, uskladnených spermií od samcov nosorožca tuponosého severného a náhradných matiek z poddruhu nosorožca tuponosého južného. "Môže to znieť neuveriteľne, ale vďaka novovyvinutým technológiám môže mať aj Sudán ešte potomka," vyjadril sa riaditeľ pre medzinárodné projekty ZOO v Dvore Králové Jan Stejskal.

Nosorožce tuponosé severné kedysi obývali časti Čadu, Sudánu, Ugandy, Konga a Stredoafrickej republiky, no stali sa obzvlášť zraniteľnými počas ozbrojených konfliktov, ktoré po desaťročia sužovali krajiny. Ostatné nosorožce, ako nosorožec tuponosý južný alebo nosorožec ostronosý, sú v súčasnosti ohrozené pytliakmi, ktorí ich zabíjajú pre ich rohy žiadané na nelegálnych trhoch v Ázii. V Afrike žije zhruba 20 0000 nosorožcov tuponosých južných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy