Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na obzore je nová kompa. Situáciu komplikujú peniaze
Zdielať na

Na obzore je nová kompa. Situáciu komplikujú peniaze

RADVAŇ NAD DUNAJOM / Jeden z 25 hraničných priechodov, plánovaných na základe dohody medzi Maďarskom a Slovenskom, je už na obzore. Bude to vodná cesta – presnejšie preprava kompou cez Dunaj pri Radvani Nad Dunajom v okrese Komárno. Skráti cestu zo 40 kilometrov na 800 metrov. Slovenská strana ale zatiaľ nemá dostatok peňazí.

Niekdajší prievoz medzi Radvaňou nad Dunajom a maďarským Neszmélyom môže opäť ožiť na základe plánov kompy, ktorá má v týchto miestach premávať. "Je to zhruba 42 kilometrov, keby ste sa teraz chceli dostať do obce Neszmély," uviedol starosta Radvaňa nad Dunajom Ľubomír Púchovský.

Cez Dunaj to obyvatelia obcí, ktorých spájajú rodinné i priateľské zväzky, ale aj prichádzajúci turisti, budú mať len 800 metrov. "Podľa legendy niekdajší prievoz využil aj kráľ Matej. Chamtivého prievozníka, ktorý pýtal príliš veľa peňazí, dal na výstrahu obesiť na vrch. Dodnes ho voláme Šibeničný," povedal starosta obce Neszmély Janovics István. 

Na hlavný tok slovenského úseku Dunaja pribudne kompa pre peších, pre cyklistov i pre osobné autá. "Je to lukratívna rekreačná zóna, infraštruktúra je prvoradá aj pre turistov," uviedol riaditeľ Ister Granum Peter Nagy. Projekty a štúdie sú hotové. Čaká sa na povolenia a na peniaze. O tie požiadali prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce Interreg. "Niečo vyše 1,5 milióna eur na slovenskej strane a necelých 2,5 milióna na maďarskej strane. Keďže je to bilaterálna dohoda, tak by mohla mať nejakú prioritu," povedal Nagy. 

Kým Radvaň nad Dunajom bude musieť prispieť piatimi percentami, čo je zhruba 75 000 eur, v Maďarsku má tento projekt prívlastok štátny aj prioritný. "Realizáciu platí štát, obec nemusí do toho investovať žiadne peniaze," uviedol István. "Náš rozpočet je 402 000 eur, veľmi by som privítal, keby nám niektoré ministerstvo, respektíve Úrad vlády v tomto pomohol," reagoval starosta zo slovenskej strany Púchovský. 

Následne sa môže začať s budovaním novej kompy. "Ak tento rok začnú stavať, na jeseň 2019 už budeme môcť cestovať," vyjadril nádej István. S termínmi na úpravu dna, vybudovaním prístavu, rampy a prístupovej cesty sú u nás opatrnejší. "To sú všetko verejné obstarávania, nie sú až také flexibilné," uviedol Nagy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy