Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vlak v Pezinku sa mohol vykoľajiť aj preto, že vodič nerešpektoval návesť
Zdielať na

Vlak v Pezinku sa mohol vykoľajiť aj preto, že vodič nerešpektoval návesť

PEZINOK / Po piatkovej zrážke osobného vlaku a rušňa v Pezinku, pri ktorej sa zranilo 18 ľudí, vrátane dieťaťa, zostáva v nemocnici už iba jeden pacient, ktorého operovali. Aj keď príčiny havárie stále vyšetrujú, železničná spoločnosť spomenula jednu z možných príčin.

K zrážke osobného vlaku smerujúceho z Malaciek do Leopoldova a lokomotívou súkromnej spoločnosti, v blízkosti železničnej stanice, prišlo krátko po pol siedmej hodine večer. Po čelnom náraze sa na osobnom vlaku odtrhol rušeň. Vo vlaku bolo asi 80 cetujúcich, ktorým pomáhala desiatka hasičov a záchranárov. Šťastím bolo, že sa vlak nevykoľajil.

"Bolo ošetrených a prevezených do nemocníc z vlaku 18 pacientov. Z toho 1 dieťa a traja stredne až ťažko zranení," povedal lekár Július Pavčo. Pätnástich cestujúcich, ktorí mali ľahšie poranenia, ako rôzne odreniny či tržné rany, po vyšetreniach pustili domov. V nemocnici zostali traja ťažšie zranení. Jedného z nich a to rušňovodiča museli lekári operovať.

"Dvaja pacienti boli prepustení do domácej starostlivosti. Pacient, ktorý absolvoval operáciu, je v stabilizovanom stave a naďalej zostáva v našej nemocnici hospitalizovaný," povedala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Prečo sa na koľajisku ocitol osobný vlak, ktorý smeroval do stanice v Pezinku a zároveň lokomotíva, ktorá z nej vychádzala sa spočiatku nevedelo. Kompetentní nechceli o príčinách nehody polemizovať a počkali na výsledky vyšetrovania.

"Jednou z možných príčin nehody, ktorá sa udiala v piatok pri Pezinku je to, že vodič súkromnej nákladnej dopravnej spoločnosti nerešpektoval návesť Stoj a vošiel do dráhy osobného vlaku ŽS Slovensko," informuje hovorca ŽSSR Tomáš Kováč.

Príčin však môže byť oveľa viac a všetko sa riadne prešetruje. A to môže podľa jeho slov trvať až mesiac. Obrovským šťastím však bolo, že vlak nešiel prirýchlo a po zrážke sa nevykoľajil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy