Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Francúzska polícia zadržala exprezidenta Sarkozyho
Zdielať na

Francúzska polícia zadržala exprezidenta Sarkozyho

PARÍŽ / Francúzska polícia zadržala bývalého prezidenta Nikolasa Sarkozyho. Dôvodom je vyšetrovanie údajne nezákonné financovanie nie jeho prezidentskej kampane v roku 2007.

Vyšetrovanie sa týka financovania Sarkozyho prezidentskej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2007, ktoré vyhral a stal sa hlavou štátu. Politika podozrievajú z toho, že jeho kampaň finančne podporil režim vtedajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Sarkozy to popieral a aj popiera.

Spravodajský server Mediapart už v roku 2012, teda pred ďalšími voľbami, prišiel s informáciou, že Líbya poskytla na Sarkozyho kampaň 50 miliónov eur. Údajne sa na tom Kaddáfí a Sarkozy dohodli v októbri 2005 počas rokovania oboch krajín o líbyjskom nákupe francúzskych zbraní. Túto arabskú krajinu vtedy osobne Sarkozy navštívil ako francúzsky minister vnútra.

Ústredný úrad pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom vypočúva Sarkozyho prvýkrát. Vyšetrovanie sa začalo v apríli 2013 na základe svedectva francúzsko-libanonského podnikateľa Ziada Takieddinea a bývalých vysokopostavených líbyjských činiteľov.  Takieddin tvrdí, že to bol on, kdo odovzdal Sarkozymu kufre, pričom v každom z nich bolo 5 miliónov eur.

Prvý, koho v prípade vypočúvali a zadržali, bol bývalý generálny tajomník Elyzejského paláca Claude Guéant, ktorý bol obvinený z falšovania, z používania falošných dokumentov a z daňových podvodov. Prvou stopou, na ktorú vyšetrovatelia narazili, bol prevod pol milióna eur na Guéantov účet v marci 2008 od firmy patriacej istému malajzijskému právnikovi. Guéant tvrdil, že išlo o výťažok z predaja dvoch obrazov.

V januári 2018 zadržala polície v Londýne na základe francúzskeho zatykača podnikateľa Alexandra Djouhriho, ktorý údajne tiež slúžil ako sprostredkovateľ pre prevod podozrivých peňazí a ktorý je označovaný ako kľúčová osoba vo vyšetrovaní. Djouhri čaká v londýnskom väzení na rozhodnutie jeho prípadného vydania do Francúzska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy