Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvá žaloba z Poľska smeruje argentínskemu portálu
Zdielať na

Prvá žaloba z Poľska smeruje argentínskemu portálu

VARŠAVA / Poľská konzervatívna organizácia žaluje argentínsky portál na základe kontroverzného zákona o holokauste, s ktorým nesúhlasí Izrael, USA aj Európska únia. Legislatívna norma pritom bola uvedená do praxe len 1.marca. Hoci je pod zákonom podpis prezidenta Andrzeja Dudu, zákon ešte posudzuje tamojší ústavný súd.

Poľská konzervatívna organizácia Reduta Dobrego Imienia (RDI) na základe kontroverzného zákona podala prvú žalobu, píše na svojich stránkach poľská Gazeta Wyborcza. Týka sa článku na argentínskom spravodajskom portáli Página12, v ktorom sa píše o pogrome v mestečku Jedwabne z leta 1941, na ktorom sa podieľali aj Poliaci. Text doplnil portál snímkou, na ktorej sú mŕtvi bojovníci poľského povojnového protikomunistického odboja.

"Spojenie týchto dvoch tém: informácie o zločine proti Židom v Jedwabnom v priebehu nacistickej okupácie a vyobrazenie padlých vojakov (protikomunistického odboja) je činnosť, ktorá škodí poľskému národu a narúša dobré meno poľských vojakov," uvádza k žalobe na Páginu12 RDI. Tá si stanovila cieľ informovať o ohováraní namierenom proti Poľsku. "Ide o cielené zneužitie (informácií), ktoré má čitateľa utvrdiť o poľskom antisemitizme," píšu aktivisti.

Zákon, ktorý vstúpil do platnosti 1.3.2018 vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Poľskom a Izraelom. Izrael a ľudia, ktorí holokaust prežili, majú podozrenie, že účelom tejto legislatívnej normy z dielne konzervatívnej strany Právo a Spravodlivosť je znemožniť diskusiu o zločinoch, ktorých sa počas druhej svetovej vojny dopustili niektorí Poliaci. Poľská vláda popiera, že by toto bolo jej zámerom.

Konzervatívny prezident Andrzej Duda síce začiatkom februára zákon podpísal, ale súčasne ho poslal na posúdenie ústavnému súdu. Za tento krok ho v Poľsku médiá odsúdili a hovoria o prezidentovej hre na dve strany. Podľa poľských predstaviteľov, žiadne trestné obvinenia nebudú vznesené, kým ústavný súd nerozhodne. Výsledok posudzovania by mal byť známy v priebehu niekoľkých týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy