Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fico odmieta, že by klamal o vyzve na ospravedlnenie novinárom. Posiela dôkaz
Zdielať na

Fico odmieta, že by klamal o vyzve na ospravedlnenie novinárom. Posiela dôkaz

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire trvá na tom, že pri piatkovom stretnutí v Bratislave jasne vyzval predsedu slovenského vlády Roberta Fica, aby sa ospravedlnil novinárom za skoršie urážky. Fico to ešte v piatok poprel a v sobotu k tomu vydal vyhlásenie úrad vlády, ktoré malo za cieľ stanovisko premiéra podporiť.

Predseda vlády Robert Fico na stretnutí so zahraničnými novinármi neklamal, Úrad vlády poslal stanovisko. Úrad vlády poslal mailom prepis konkrétneho vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka stretnutia:

"Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať."

Brutálna vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala odpor a hnev nielen na Slovensku. Žiaľ v ostatnej dobe nešlo o jediný vražedný útok na európskeho novinára, ktorý písal o nepríjemných témach. Aj preto do Bratislavy prišli zástupcovia viacerých svetových novinárskych organizácií, ktorí sa stretli aj s premiérom Ficom. A šéf najväčšieho európskeho vydavateľstva oznámil medzinárodnú spoluprácu na citlivých témach, ktorým sa venoval aj nebohý novinár.

"V mene Reportérov bez hraníc som požiadal premiéra a navrhol som mu, aby vyjadril ľútosť nad tým, že sa spolupodieľal na vytvorení zlej klímy pre novinárov na Slovensku," hovorí Christophe Deloire, generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc.

Fico to poprel

Úrad vlády túto informáciu o niekoľko hodín poprel v tlačovej správe: "Predseda vlády SR Robert Fico oceňuje konštruktívny dialóg s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií. Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu stretnutia. Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov."

Telefonicky sa štáb televízie JOJ spojil s Christophom Deloireom, ktorý si stojí za tým, že premiéra o ospravedlnenie požiadal, a to dvakrát.

„Vyzerá to tak, že slovenský premiér Robert Fico odmieta, že som ho vyzval, aby sa ospravedlnil novinárom. Ostatní zúčastnení potvrdia, že som tak urobil dvakrát počas stretnutia a tak, aby to nebolo nejasné. Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde," napísal Deloire na svojom twitterovom účte. ​

https://twitter.com/chrisdeloire/status/969676771036745729

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy