Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia má dôkazy na obžalovanie Netanjahua z korupcie
Zdielať na

Polícia má dôkazy na obžalovanie Netanjahua z korupcie

Archívne video

JERUZALEM / Izraelská polícia má dôkazy, na základe ktorých odporučila prokuratúre, aby premiéra Benjamina Netanjahua obžalovala v dvoch prípadoch korupcie. S odkazom na dnešné oznámenie izraelskej tlače o tom informovala agentúra AP. Netanjahu následne v televíznom prejave označil tvrdenie polície za nepodložené a povedal, že bude naďalej viesť izraelskú vládu.

Hoci vyjadrenia polície Netanjahua zatiaľ priamo neohrozuje, môže medzi Izraelčanmi vyvolať protesty za jeho odstúpenie z funkcie, píše AP. O možnom obžalovaní však musí rozhodnúť prokurátor.

Izraelská polícia už niekoľko mesiacov vyšetruje dva prípady. V prvom z nich Netanjahu údajne prijal darčeky, vrátane šampanského a drahých cigár, v hodnote presahujúcej 100.000 dolárov od hollywoodskeho producenta Arnona Milchana a ďalších bohatých podporovateľov. V druhom prípade sa premiér údajne tajne dohováral s vydavateľom izraelských novín Jediot Achronot, aby sa o ňom písalo priaznivo výmenou za to, že obmedzí konkurenciu v médiách.

Podľa listov The Jerusalem Post, Haarec a televíznych kanálov 10 a 2 TV polícia žiada, aby bol Netanjahu obžalovaný v oboch prípadoch. Žiadosť polície teraz vyhodnotí generálny prokurátor.

Netanjahu, ktorý je premiérom Izraela od roku 2009 a funkciu zastáva už štvrté volebné obdobie, všetky obvinenia odmieta. Označuje sa za obeť kampane, ktorá ho má odstrániť od moci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy