Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd zamietol žalobu Babiša ohľadne jeho evidencie v ŠtB
Zdielať na

Súd zamietol žalobu Babiša ohľadne jeho evidencie v ŠtB

BRATISLAVA / Bratislavský krajský súd v obnovenom konaní zamietol žalobu českého premiéra v demisii Andreja Babiša, že bol neoprávnene vedený v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB ako agent, informoval o tom hovorca súdu Pavol Adamčiak. Spor sa bratislavskému súdu vrátil po minuloročnom rozhodnutí slovenského Ústavného súdu, ktorý zrušil právoplatné rozhodnutia krajského aj Najvyššieho súdu, ktoré pôvodne dali Babišovi za pravdu v spore so slovenským Ústavom pamäti národa.

"Krajský súd v Bratislave dňa 30. 01. 2018 verejne vyhlásil rozsudok, ktorým zmenil rozsudok prvej inštancie tak, že žalobu žalobcu zamieta," uviedol Adamčiak. Voči jeho rozhodnutiu nemožno použiť riadny opravný prostriedok. Zamietnutie Babišovej žaloby v obnovenom konaní nie je prekvapením. Sudcovia bratislavského súdu boli viazaní rozhodnutím ústavného súdu. Ten vo svojom verdikte okrem iného uviedol, že odporcom v sporoch o evidencii osôb v dokumentoch ŠtB nemá byť ÚPN, ktorý na slovenský napríklad spravuje archívne zväzky ŠtB a ktorý je obdobou českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov.

"Odvolací súd v zmysle nálezu Ústavného súdu žalobu zamietol z dôvodu absencie pasívnej legitimácie žalovaného. Rozsudok je právoplatný doručením," povedal Adamčiak. Dodal, že z uvedeného dôvodu krajský súd teraz zmenil pôvodné verdikt okresného súdu tak, že Babišovu žalobu zamietol. Z toho jednoznačne vyplýva, že Ústav pamäti národa nie je podľa súdu pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti Andreja Babiša, tým že zverejnil prepis evidencií bývalej Štátnej bezpečnosti, čo mu ukladá aj zákon o pamäti národa. "Ústav pamäti národa víta rozsudok Krajského súdu v Bratislave zo dňa 30. januára 2018, ktorý v zmysle nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky skonštatoval, že Ústav pamäti národa nie je pasívne vecne legitimovaný," povedal Jerguš Sivoš.

Ústavný súd tiež konštatoval, že slovenské súdy v Babišovej kauze rozsudky chybne založili na svedectvách bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí pri výpovediach pred okresným a krajským súdom neboli zbavení mlčanlivosti. Ústavný súd tiež spochybnil vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v prospech Babiša a ktorých výpovede boli kľúčové v pôvodnom konaní.

Andrej Babiš počas celej kauzy trval na tom, že s komunistickou tajnou službou nemal nič spoločné. Tá ho ale vo svojich zväzkoch viedla ako agenta s krycím menom Bureš. Naopak Ústav pamäti národa poskytol súdom 229 dôvodov, prečo by mal spor vyhrať. "Spojím sa s mojím právnikom a určite to budem žalovať. Samozrejme, že mi prekáža, že ma vedú vo zväzkoch, pretože som nikdy nespolupracoval, nič som nepodpísal a je to vymyslená záležitosť. A takých ľudí ako som ja, je tam viacero. Pokiaľ viem, tak otec Adely Banášovej a ďalšie stovky ľudí," uviedol Babiš.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy