Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Plánoval zabíjať vo veľkom, podľa obhajoby je duševne narušený
Zdielať na

Plánoval zabíjať vo veľkom, podľa obhajoby je duševne narušený

Archívne video

SAN FRANCISCO / Muža, ktorý plánoval masaker počas sviatkov v dave turistov v kalifornskom San Franciscu, už obžalovali. Everitt Aaron Jameson podporoval Islamský štát na sociálnych sieťach a svoje plány na útok pripomínajúci teroristické útoky v San Bernardine či New Yorku detailne preberal počas rozhovorov s tajným agentom FBI.

Pri súdne povolenej domovej prehliadke uňho policajti našli spísaný závet a odkazy ako "Nech žije Abu Bakr al Bagdádí" či "Dovolili ste Donaldovi Trumpovi dať Al Quds židom", čo je narážka na Jeruzalem. Odkazy pokračovali slovami ako "Prenikli sme a infiltrovali sme vašu odpornú krajinu." Podľa dokumentov FBI mal muž doma strelné zbrane, prázdne zásobníky a pyrotechniku. Jamesona prepustili z radov Marine Corps za klamstvo pri narukovaní - zatajil svoje problémy s astmou.

26-ročný Jameson žil v meste Modesto. Potom, ako tajnému policajtovi porozprával, ako chce pomocou rúrkových bômb nahnať ľudí v San Franciscu do uzavretého priestoru a potom ich postrieľať, teraz stojí pred súdom s obvinením z materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácie a zo šírenia informácií v súvislosti s ničivými zariadeniami.

Jeho federálne pridelený obhajca Charles Lee vyhlásil, že "bude vyšetrovať možnosť neschopnosti vlády dokázať bez pochybností pokus o kriminálny čin vzhľadom na to, že pán Jameson povedal tajnému príslušníkovi FBI, že: Nemyslím si, že to dokážem urobiť. Rozmyslel som si to."

V súdnych dokumentoch Lee tvrdí, že Jameson je duševne chorý človek, ktorý nemal prostriedky na vykonanie útoku. Do hľadáčika FBI sa dostal v septembri, keď na sociálnych sieťach "lajkoval" a "srdiečkoval" statusy o teroristických útokoch a o ISIS. Vzápätí ho skontaktovali agenti FBI, ktorí sa tvárili ako podporovatelia ISIS. Počnúc 16. decembrom sa stretával s agentom, ktorému rozprával o pláne na zabíjanie a žiadal ho, aby mu zaobstaral súčiastky na rúrkové bomby. Vravel, že "Štedrý večer je najlepší čas na útok".

Podľa portálu CNN Jameson slúžil v námornej pechote v roku 2009 a získal kvalifikáciu ostrostrelca.18. decembra v komunikácii s agentom naozaj prejavil snahu vycúvať z plánu. 

Advokát Lee ďalej argumentuje tým, že polícia u jeho klienta nenašla žiadne metariály na výrobu výbušnín a že zbrane, ktoré našli, patria Jamesonovmu príbuznému, ktorý ich má v legálnej držbe a uzamknuté v sejfe, ku ktorému Jameson nemá prístup. Jamesona momentálne držia vo väzbe bez možnosti kaucie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy