Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri bojoch a pumových útokoch na Srí Lanke tri desiatky mŕtvych
Zdielať na

Pri bojoch a pumových útokoch na Srí Lanke tri desiatky mŕtvych

Občianska vojna na Srí Lanke vypukla v roku 1983. Prímeria sa zem dočkala v roku 2002 vďaka vyjednávaniu sprostredkovanému Nórskom, ale boje znovu vypukli pred necelými dvoma rokmi. Za posledných 22 mesiacov bolo zabitých viac než 5000 ľudí.

Najmenej 29 obetí si za posledné dva dni vyžiadal na Srí Lanke výbuch bomby a strety medzi vládnymi vojakmi a povstalcami zo separatistickej organizácie Tygri oslobodenia Tamilského Ílamu (LTTE). Oznámila to dnes srílanská armáda, ktorú cituje agentúra AP.

Autobus, v ktorom išli vládni vojaci, zasiahol v piatok večer výbuch bomby nastraženej pri diaľnici na severnom poloostrove Jápané. Zabil dvoch vojakov a sedem ďalších zranil. O niekoľko hodín skôr bolo zabitých šesť tamilských ozbrojencov a traja vojaci pri stretoch južne od Jápané. Ďalších 18 separatistov vojaci zabili pri bojoch na severe Srí Lanky. V posledných týždňoch sa na severe Srí Lanky zintenzívnili boje medzi povstalcami a vládnymi vojakmi, ktorým sa podarilo obsadiť kľúčové pobrežné územie slúžiace povstalcom ako zásobovací uzol. V júli tohto roka vládni vojaci získali kontrolu nad východnou časťou ostrova, ktorú ovládala LTTE posledných 13 rokov.

Tygri oslobodenia Tamilského Ílamu, ktorí sa usilujú o vytvorenie nezávislého štátu pre menšinové Tamily na severe a východe Srí Lanky, teraz ovládajú rozsiahle územie na severe kirajiny, kde vytvorili de facto vlastný štát. Občianska vojna na Srí Lanke vypukla v roku 1983. Prímeria sa zem dočkala v roku 2002 vďaka vyjednávaniu sprostredkovanému Nórskom, ale boje znovu vypukli pred necelými dvoma rokmi. Za posledných 22 mesiacov bolo zabitých viac než 5000 ľudí.

Najčítanejšie správy