Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úbohý plat a veľa hodín. Aj to sú znaky moderného otroctva
Zdielať na

Úbohý plat a veľa hodín. Aj to sú znaky moderného otroctva

Archívna reportáž

LONDÝN / Novodobé otroctvo už nie je len fráza, ale oficiálny pojem. Pre zneužívanie ľudí zamestnávateľom riešia britské úrady už viac ako 300 prípadov. Ide napríklad o nadmerné pracovné nároky, mimoriadne zlý plat, nevhodné pracovné podmienky, zastrašovanie alebo kombinácia všetkého.

Vyšetrujú najmä pozície v hydinárskych závodoch, umývačky, hotely, reštaurácie a iné podniky. Vedie ho špeciálny úrad pre boj proti zneužívaniu pracovných síl, ktorý iba v máji dostal špeciálne policajné právomoci. Odvtedy vyšetruje už 200 prípadov. 

Odhadujú, že obeťami systému moderného otroctva v Británii je najmenej 13 tisíc ľudí. Panujú zároveň obavy, že počty pracovne zneužívaných osôb sú mnohonásobne vyššie. Úrad počíta, že do mája ďalšieho roku bude počet vyšetrovaných prípadov trikrát vyšší.  

Pomáhať v boji proti pracovnému zneužívaniu by mali aj všímaví občania, ktorí by podozrivé prípady mali nahlásiť. Podľa nedávneho prieskumu vedomosť o modernom otrokárstve nemá asi 20 percent Britov a ďalšie dve tretiny si to neuvedomujú a také prípady si ani nevšimnú. Jedným zo znakov je, že daná osoba chodí výrazne neupravená a javí stránky vystrašenosti. 

Prílišná prepracovanosť tiež môže viesť k zdravotným problémom. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy