Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V triedach je škodlivé ovzdušie. Odborníci tvrdia, že sa málo vetrá
Zdielať na

V triedach je škodlivé ovzdušie. Odborníci tvrdia, že sa málo vetrá

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že v každej tretej školskej triede sa podľa jeho doterajších prieskumov vetrá menej než je treba. A výsledok? Vydýchaný vzduch a škodliviny v ovzduší, ktoré zvyšujú riziko vzniku alergií či astmy.

V triede sa musia žiaci sústrediť niekoľko hodín denne, trávia tu často takmer polovicu dňa. Aj preto otázka vetrania nie je žiadna banalita. Úrad verejného zdravotníctva presne meral, aký kvalitný vzduch je vo vyvetranej a nevyvetranej triede. 

"Prístroj obsahuje sondu, ktorá nám umožňuje detekovať v ovzduší hodnoty oxidu uhličitého. Využívajú sa na sledovanie koncentrácií prchavých organických látok, ako je napríklad benzén, etylbenzén, či formaldehyd," vymenováva vedúci odboru hygieny životného prostredia ÚVZ Michal Jajcaj.

"V triedach je také nepísané pravidlo, že ventilačka je otvorená stále. Pokiaľ je veľká prestávka, tak učitelia majú za úlohu otvárať veľké okná a vetrať nárazovo," hovorí riaditeľka na ZŠ OStredková Erika Drgoňová. Nie na každej slovenskej škole ale platí, že sa vetrá počas každej prestávky.

Málo vetrania

"Počas prieskumu sme zistili, že až tretina tried v školách vetrá menej často. Na základe dotazníkových prieskumov sme zistili, že v takýchto triedach sú deti citlivejšie a náchylnejšie na chronické ochorenia. Napríklad aj alergie či astmy," povedal Jajcaj. Odborník upozorňuje aj na to, že klímu v triede výrazne ovplyvňuje aj to, či je blízko rušnej cesty, ale aj výber podláh či používanie vodou nerozpustných farieb v triedach.

"Triedy, ktoré majú čerstvo rekonštruované priestory, kde boli aplikované nejaké nové nátery, prípadne nové koberce, podlahy, nábytok, môžu sa tam udržiavať zvýšene koncentrácie formaldehydu, xylénu," dodáva Jajcaj. 

Na vetranie v dobe dobre tesniacich okien je treba myslieť aj doma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy