Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri fontáne di Trevi je zakázané piť a jesť, hrozí mastná pokuta
Zdielať na

Pri fontáne di Trevi je zakázané piť a jesť, hrozí mastná pokuta

Archívna reportáž

RÍM / Večnému mestu došla trpezlivosť s nevychovanými turistami. Tí, ktorí si budú chcieť v horúcom dni ochladiť nohy alebo sa dokonca kúpať v niektorej zo slávnych mestských fontán, zaplatia vysokú pokutu. Pod prísnejším dohľadom je slávna fontána di Trevi aj ďalšie rímske pamiatky.

Rázne rozhodnutie rímskej radnice je odpoveďou na situáciu, ktorá sa opakuje každé leto. Akonáhle teploty začnú stúpať k tropickým hodnotám, historické studne v talianskej metropole sa stávajú cieľom bezohľadných turistov.

Nedisciplinované správanie sa návštevníkov si všimla aj rímska tlač, ktorá v minulých dňoch nešetrila titulkami ako "Pamiatky pod útokom" alebo "Turisti zase vo fontánach a na trávnikoch".

flore

"Nebudeme tolerovať správanie, ktoré porušuje základné pravidlá slušnosti. Chceme chrániť historické, umelecké a archeologické dedičstvo Ríma," dodala starostka Virginia Raggi vo svojom vyhlásení. Turisti majú zakázané jesť alebo piť na okraji fontán, liezť po nich alebo dovoliť svojim štvornohým miláčikom, aby v nich zaháňali smäd.

Vyhláška, ktorá umožňuje uložiť za nevhodné správanie pokutu od 40 do 240 eur, bude platiť celú letnú sezónu až do 31. októbra. Medzi pamiatky, ku ktorým sa bude upierať zvýšená pozornosť ochrancov poriadku, patrí okrem fontány di Trevi tiež baroková fontána Barcaccia v tvare lode, ktorú si pre svoje vyvádzanie vybrali futbaloví fanúšikovia v roku 2015, alebo Fontána štyroch riek na Piazza Navona, kde sa odohráva jedna scéna z filmu Anjeli a démoni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy