Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Útočníci z Londýna chceli vraždiť nákladiakom. Nezohnali ho
Zdielať na

Útočníci z Londýna chceli vraždiť nákladiakom. Nezohnali ho

LONDÝN / Traja islamisti, ktorí pred týždňom pri teroristickom útoku v Londýne narazili vysokou rýchlosťou do ľudí na chodníku a následne napadli v neďalekej štvrti okoloidúcich nožmi, mali pôvodne v úmysle požičať si väčšie, 7,5 tonové nákladné auto.

Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámil veliteľ protiteroristickej jednotky britskej metropoly, Dean Haydon. Masaker, ktorý si vyžiadal osem obetí a takmer 50 zranených, tak mohol byť podľa Haydona ešte horší. 

Haydon zároveň povedal, že útočníci mali vzadu v aute zásobu zápalných fliaš. Pri vraždení používali ružové keramické nože. Vyšetrovatelia tiež našli v dome jedného z útočníkov po anglicky písaný korán otvorený na stránke, kde sa píše o mučeníctve. 

K útokom sa prihlásila organizácia Islamský štát. Podľa veliteľa protiteroristickej jednotky ale nie sú žiadne dôkazy o tom, že by útočníci boli riadení niekým iným, či už v Británii alebo niekde v zahraničí. 

​Podľa Haydona bol vodcom skupiny pravdepodobne Brit pakistanského pôvodu, Khuram Shazad Butt. Ten si ráno, v deň útoku, chcel prenajať 7,5 tonové nákladné auto. To sa mu ale nepodarilo, platba nebola z bližšie nešpecifikovaných dôvodov prijatá. Jeho plán však pripomenul minuloročný útok vo francúzskom Nice, kde vošiel 19-tonový nákladiak do davu a usmrtil 86 ľudí. 

Butt si nakoniec namiesto nákladného auta prenajal dodávku značky Renault. Okolo 19:30 SELČ si muži pre dodávku prišli, vydali sa do bytu vo východnom Londýne. O dve hodiny neskôr prišli na most London Bridge. Najskôr po ňom dvakrát prešli, na tretíkrát zaútočili na okoloidúcich ľudí. 

V aute mali útočníci tiež kancelárske stoličky, kufor a dve vrecia štrku, čo malo podľa Haydona slúžiť ako záťaž, alebo ako rekvizity, pomocou ktorých chceli atentátnici utajiť svoju teroristickú činnosť pred priateľmi a príbuznými. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy