Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Londýn prišiel so špeciálnymi opatreniami
Zdielať na

Londýn prišiel so špeciálnymi opatreniami

LONDÝN / Londýnska polícia zverejnila totožnosť aj tretieho muža, ktorý v sobotu večer útočil na moste London Bridge a neďalekom Borough Market v centre britskej metropoly. Youssef Zaghba (22) bol marockým Talianom, informovala spravodajská stanica BBC. O situácii a bezpečnostných opatreniach v Londýne informuje z britskej pôdy reportér TV JOJ Rastislav Striško.

Polícia už skôr zverejnila totožnosť dvoch ďalších z trojice útočníkov. Ide o britských občanov - v Pakistane narodeného 27-ročného Khurama Butta a 30-ročného Rachida Radouanea z londýnskej štvrte Barking. Už v minulosti o nich boli záznamy. Khuram sa dokonca objavil v dokumente britskej televízie Džihádista odvedľa. "Raz mi povedal, že je pripravený zabiť v mene Aláha aj vlastnú matku, ak by šla proti nemu," povedala o ňom suseda. 

Zaghbov otec bol Maročan, matka Talianka. Narodil sa v roku 1995 meste Faz v Maroku a žil v talianskej Bologni. Zaghbu zastavili v marci 2016 podľa informácií talianskeho denníka Corriere della Sera na letisku v Bologni, keď sa pokúsil vycestovať do Sýrie. Po predbežnom zatknutí ho neskôr prepustili.

Špeciálne opatrenie

Británia si v utorok o 11.00 h miestneho času (napoludnie SELČ) pripomenula pamiatku obetí tohto činu minútou ticha. V Londýne sa nachádza aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. "Doprava na London Bridge je stále obmedzovaná a britskí policajti zamedzujú vstupy na miesta teroristických útokov." Most je už prejazdný a zjemnili opatrenia, čo sa týka vjazdu nákladných vozidiel na most. Na pohľad je situácia pokojná a chod mesta sa vracia do bežných koľají. 

Úrady dlho nečakali a prišli s opatrením, ktoré ma zabrániť ďalším útokom podobného charakteru. Na moste cez noc pribudli betónové zátarasy a masívne železné konštrukcie, ktoré oddeľujú vozovku od chodníku pre chodcov. Bezpečnostná bariéra pribudla aj na iných mostoch. 

Modlitieb sa nedočkajú

Trojica teroristov brutálnym spôsobom zabila sedem ľudí a zranila 48 ďalších. Zasahujúce bezpečnostné zložky ich zneškodnili bezprostredne po útoku. Úrad britského ministerstva zdravotníctva NHS England uviedol, že 36 ľudí je sále v nemocnici, pričom 18 z nich podstupuje vážnu liečbu. Najvyšší moslimský predstavitelia v Británii - moslimská rada vyzvala 130 imámov a námoženských vodcov, aby sa za ich duše nemodlili a odmietajú ich pochovať podľa tradícii náboženstva. "Tereza Mejová povedala: čo je veľa, to už je príliš. My to hovoríme už 40 rokov. Pozrite sa na Afganistan, Sýriu, či Irak. Ľudia tam umierajú ako keď opadávajú listy stromu," vyjadril sa londýnsky imám Mohammad Yazdani Raza. 

Obete útoku majú tváre

Úrady medzičasom zverejnil totožnosť ďalšej obete útoku. Austrálčanku Kirsty Bodenovú († 28) charakterizovala jej vlastná rodina ako ústretového, milého a štedrého človeka. Tragicky zomrela aj Kanaďanka Christine Archibald († 30)   Príbeh jej smrti láme srdcia po celom svete. Do Londýna sa presťahovala za svojim snúbencom. Miesto dlhého života, mu zomrela v náručí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy