Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záhada: Stádo kráv bezhlavo skočilo z útesu. Farmári nemajú vysvetlenie
Zdielať na

Záhada: Stádo kráv bezhlavo skočilo z útesu. Farmári nemajú vysvetlenie

BERN / Nad zvláštnou udalosťou si lámu hlavy švajčiarski farmári. Trinásť kráv prekonalo bariéru a bezhlavo sa vrhli zo skaly v oblasti Valais na juhu krajiny. Dvanásť z nich pád z výšky 50 metrov neprežilo a trinástu so zraneniami previezli do veterinárnej kliniky v Berne.

Takéto správanie kráv nevedia farmári vysvetliť, je to veľmi nezvyčajné. "Kravy prekonali niekoľkonásobnú bariéru a vydali sa po hrebeni. Potom skočili do prázdna, ako keby ich tam niečo vohnalo," opisuje záhadnú udalosť prezident miestnej farmárskej poisťovacej spoločnosti Norbert Terrettaz. 

Nedáva to zmysel

Jedno z vysvetlení by mohlo byť, že ich k útesu dohnala nejaká divoká šelma. Je v tom ale háčik. Typickým správaním kráv by v takejto situácii bolo, že sa rozpŕchnu po okolí. Nikdy by nešli na smrť ako stádo oviec, hovorí prezident Terrettaz. Zranenia po útoku šelmy farmári na svojom dobytku nenašli. Dúfajú preto, že nájdu svedka, ktorý by mohol vysvetliť, čo sa dialo. Medzitým sa musia vyrovnať so stratou a tá nie je malá. Zvieratá patrili niekoľkým majiteľom a celková škoda sa pohybuje okolo 20 tisíc frankov.

Nevyriešená záhada

Podobný incident sa vo Švajčiarsku už raz odohral, uvádza portál novinky.cz. Stalo sa to v roku 2009, keď za nevysvetlených okolností v obci Lauterbrunnen zo skaly skočilo dvadsaťosem kráv a býkov. Všetky zahynuli a vyťahovať ich musela helikoptéra. Farmári sa domnievali, že na vine mohla byt búrka a víchrica, ktorá sa oblasťou prehnala. Ale presnú príčinu nikto nikdy neodhalil.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy