Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vojnový spravodajca TV JOJ môže skončiť za mrežami
Zdielať na

Vojnový spravodajca TV JOJ môže skončiť za mrežami

BANGKOK / Nepriestrelná vesta a špeciálna prilba je úplne samozrejmou výbavou redaktora TV JOJ - vojnového spravodajcu Radana Šprongla. Lenže thajská polícia to považuje za vojenský materiál a skúseného reportéra pri odchode z Thajska naspäť do Iraku zadržala. V Thajsku to totiž môže byť považované za ilegálny prevoz vojenského materiálu. V neľahkej situácii mu pomáha aj české veľvyslanectvo.

Podľa thajských zákonov sú tieto predmety hodnotené ako vojenské vybavenie a prípad tak môže byť klasifikovaný ako ilegálny prevoz vojenského materiálu.

Vďaka Radanovi Šprongolovi ste videli autentické zábery priamo z ulíc Mosulu, a aj z týchto záberov je zrejmé, že nepriestrelná vesta je tu pre novinára absolútna samozrejmosť.

Poslednú reportáž natáčal v Thajsku.

No pri ceste z Thajska do Iraku dostala reportéra do obrovských problémov práve tá vesta a prilba, ktoré ho v Mosule chránili.

"Vytiahla ma ochranka s políciou pred lietadlo, vytiahli moju helmu a vestu a, že teda mám odletieť bez toho. Odmietol som letieť do Iraku bez toho, pretože to je samovražda, to tam vôbec nemusím letieť," vysvetľuje Šprongl. 

"Podľa thajských zákonov sú tieto predmety hodnotené ako vojenské vybavenie a prípad tak môže byť klasifikovaný ako ilegálny prevoz vojenského materiálu," vysvetlila Irena Valentová, hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí ČR. 

Reportér TV JOJ nie je jediný. Tento týždeň informovali svetové médiá o zadržaní dvoch žurnalistov, u ktorých zasa považovali thajské úrady za zbrane nepriestrelnú vestu a plynovú masku. Ani oni nevedeli, že takúto výbavu majú deklarovať.

"Keď som to hovoril novinárom, ktorí sú teraz v Iraku, tak boli z toho úplne vystrašení," hovorí vojnový spravodajca.  

Aj české ministerstvo zahraničných vecí, veľvyslanec a konzul sú mu od začiatku nápomocné. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí môže reportér odísť buď s pokutou, alebo môže byť prípad aj odložený, Možnosť, že kvôli bežnej novinárskej výbave v Iraku by reportér mohol skončiť vo väzení, je dúfajme iba teoretická.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy