Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stopy po hackeroch vedú do Severnej Kórey
Zdielať na

Stopy po hackeroch vedú do Severnej Kórey

WASHINGTON/LONDÝN / Za kybernetickými útokmi, ktoré zasiahli už 300 tisíc užívateľov, môže stáť Severná Kórea. Uvideli to nezávisle od seba dve spoločnosti, ktoré sa zaoberajú kybernetickou bezpečnosťou. Podľa nich je časť vírusového kódu rovnaká ako niektoré programy skupiny Lazarus. Sú to známe hlavičky severokórejských hackerov.

Pre vyšetrovateľov je to doteraz najvýraznejšia stopa, akú k pôvodu programu WannaCry majú.  Vírus, ktorý podmieňuje používanie počítača zaplatením výkupného, sa začal po svete šíriť v piatok. Odvtedy zaplatili užívatelia hackerom už 70 tisíc dolárov.

Kódovanie ako Lazarus

Podozrenie na stopy vedúce do komunistickej krajiny vyhlásili v pondelok spoločnosti Symantec a Kasperky Lab. Podľa nich je ešte predčasné s určitosťou pripisovať autorstvo Pchjongjangu, ale indície podobné tým z minulosti tam sú. Skupine hackerov známej ako Lazarus pripisujú autorstvo niektorých útokov s cieľom získať peniaze. Mimo iné je známy prípad, kedy z bangladéšskej banky ukradli 81 miliónov dolárov.

"Toto je doposiaľ najvýraznejším vodítkom, ktoré sme k pôvodu WannaCry našli," uviedol softwarový špecialista Kurt Baumgartner. Zistenie počítačových expertov bude ďalej preverovať polícia zo 150 zemí sveta, ktoré útok zasiahol. Napriek tomu, že ide o krajinu prísnej diktatúry, podľa odborníkov je toho schopná. Internet totiž hranice nepozná, aj keď prístup v Severnej Kórei nemá k nemu hocikto. Dovtedy treba zvýšiť opatrnosť, pretože nikto nevie, či sa nechystajú udrieť znova. 

​Kórea sa nezdá

Okrem možného kybernetického útoky, Severná Kórea nedávno zastrašovala svet skúškami balistických rakiet. "Je to absolútne izolovaný štát, ktorý má veľmi malú interakciu s okolitými štátmi a ten režim, ktorý je dosť extrémistický si to vyhodnotil tak, že ak chce zostať pri moci, tak potrebuje zbrojiť. A hlavne potrebuje mať funkčnú jadrovú zbraň, ktorú vie dopraviť na rôzne ciele určenia," hovorí Richard Turcsányi, bezpečnostný expert. Napriek izolácii dokázala Severná Kórea vyvinúť podľa odborníkov obdivuhodnú techonológiu. Tamojší vedci nie sú teda amatéri

Súvisiace články

Najčítanejšie správy