Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump priznal, že Rusku prezradil informácie týkajúce sa terorizmu
Zdielať na

Trump priznal, že Rusku prezradil informácie týkajúce sa terorizmu

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Podľa washingtonského denníka a agentúry Reuters vyzradil americký prezident Donald Trump informáciu spadajúcu do kategórie prísne tajných, ktorú Washington získal prostredníctvom rozviedky. Týkala sa možného zneužitia notebookov v lietadlách radikálmi z IS a Trump Rusom oznámil aj to, v akom meste bola horzbu zachytili. Informáciu povsažovali z dôvodu ochrany zdroja za mimoriadne citlivú, preto nebola určená ani na odovzdanie ďalším spojencom.

Trumpov údajný zásadne diplomatický prehmat, ktorý politici z oboch strán v prvých reakciách označovali za úplne neprijateľný, ak sa skutočne stal, sa stal minulý týždeň pri stretnutí s Lavrovom a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakem v Oválnej pracovni Bieleho domu. Na stretnutí boli aj iní americkí predstavitelia. Tí si podľa médií okamžite uvedomili nebezpečenstvo a v snahe zmierniť riziká informovali činiteľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA).

BBC sa vo svojej analýze zamerala na pozadie celého problému a položila si otázku, či únik informácií do médií nie je zabodnutým nožom do Trumpovho chrbta. Trump totiž, ako BBC pripomenula, nemá dobré vzťahy s tajnými službami, preto nie je ťažké zamyslieť sa nad tým, odkiaľ by vietor v podobe zverejnenia mohol viať.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo dnes informácie, že americký prezident Donald Trump poskytol vysokopostaveným ruským predstaviteľom utajované informácie. Hovorkyňa ministerstva Maria Zacharovová na Facebooku uviedla, že ide o "ďalšie falošné" správy.

Trump údajne minulý týždeň v stredu na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kysľakom hovoril o teroristickej hrozbe IS vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel.

Anonymný zdroj informoval denník Washington Post, že údaje, ktoré Trump ďalej posunul svojim ruským hosťom v Oválnej pracovni, poskytol nemenovaný partner USA na základe dohody o výmene tajných informácií. Malo ísť pritom o také citlivé dáta, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

Podľa Washington Postu americký prezident prezradením tajných informácií o IS ruským činiteľom ohrozil ich zdroj.

Americký prezident Donald Trump dnes priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil "skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky".

"Ako prezident som sa (na otvorenom plánovanom stretnutí v Bielom dome) chcel s Ruskom podeliť o skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky, na čo mám absolútne právo. (Viedli ma k tomu) humanitárne dôvody a zároveň chcem, aby Rusko maximálne vystupňovalo svoj boj proti Islamskému štátu a terorizmu," napísal dnes na Twitteri Trump.

Trump, americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ako aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová pôvodne správy o tom, že americký prezident odovzdal Rusku tajné informácie, popreli. Zacharovová ich na Facebooku označila za "ďalšie falošné" správy.

Súvisiace články