Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zadarmo parkovanie pred nemocnicami má svoje prvé muchy
Zdielať na

Zadarmo parkovanie pred nemocnicami má svoje prvé muchy

BRATISLAVA / Slovenská parkovacia asociácia (SPA) kritizuje návrhy ministerstva zdravotníctva o bezplatnom parkovaní pred nemocnicami. Podľa nich nevyriešia existujúcu situáciu s parkovaním a ide len o okrádanie. Otázna je nielen kapacita. Bude problém odlíšiť aj to, kto je pacient a kto len využíva zadarmo parkovanie.

Asociácia víta diskusiu o parkovaní pred nemocnicami, no koncept, ktorý predstavil minister zdravotníctva v pondelok, nevníma ako riešenie existujúcej situácie. V budúcnosti by chcela ponúknuť skúsenosti svojich členov pri rozhodovaní takéhoto charakteru, je pripravená poskytnúť i platformu na možnú diskusiu.

Problém s miestom

Ministerstvo zatiaľ neprišlo s návrhom, ako poskytnúť pacientom dostatok miest na parkovanie pred nemocnicami bez toho, aby za to niekto musel zaplatiť. "K riešeniu problému statickej dopravy pred zdravotníckymi zariadeniami je potrebné pristúpiť profesionálne na základe komplexnej analýzy stavu a vypracovaného projektu, ktorý by vyriešil nielen súčasne kapacity a ich kvalitu, ale aj nové miesta a hlavne by priniesol odpoveď na otázku či prostriedky, ktoré na to chce ministerstvo zdravotníctva vyčleniť, sú dostatočné," konštatovala SPA.

Podľa asociácie v súčasnosti má pacient na výber či si zaplatí parkovné a zaparkuje blízko nemocnice alebo nezaplatí a bude si hľadať parkovacie miesto aj vo väčšej dochádzkovej vzdialenosti od vchodu. Ak ale bude mať pacient štyri hodiny parkovanie zdarma a potom zaplatí iba euro za ďalšiu načatú hodinu, parkoviská budú neustále obsadené. V konečnom dôsledku budú ľudia musieť tak či tak hľadať miesto mimo parkoviska nemocnice. 

​Je to okrádanie

Každé spoplatnenie parkovania na Slovensku, a pri nemocniciach zvlášť, je podľa SPA vnímané ako "okrádanie“, nie ako spôsob regulácie statickej dopravy. "Pýtame sa tiež, ako chcú nemocnice odlíšiť či človek, ktorý zaparkuje na parkovisku je pacient, zamestnanec alebo človek dochádzajúci za inými službami či občianskou vybavenosťou a podľa toho mu naúčtovať cenu za parkovanie? Ako chcú nemocnice a Ministerstvo zdravotníctva SR zabezpečiť, aby len 30 percent miest obsadil personál a 70 percent pacienti? Navyše, kde bude parkovať zvyšná časť personálu nemocnice, ktorá sa nezmestila do kapacity na parkovisku," upozornila asociácia. Riešenie vidí v rekonštrukcii existujúcich a vybudovanie nových parkovacích plôch. Na to by muselo ministerstvo zdravotníctva finančne prispieť.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy