Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najdlhšie žijúce zviera pražskej ZOO zomrelo
Zdielať na

Najdlhšie žijúce zviera pražskej ZOO zomrelo

Archívne video

PRAHA / V zoologickej záhrade hlavného mesta v sobotu zomrelo najdlhšie žijúce zviera. Samica plameniaka kubánskeho prišla do ZOO 5. augusta 1965, keď ju odchytili na Kube ako voľne žijúce zviera. V ZOO prežila krásnych 52 rokov, jej reálny vek nie je presne známy.

Dlhoročná obyvateľka zomrela zrejme na starobu. "Zamiešaná v kŕdle medzi ostatnými plameniakmi unikala pozornosti návštevníkom a prekvapivo o nej nevedela ani väčšina pamätníkov v ZOO. Napriek tomu bola samica plameniaka, ktorá nemala meno, iba označenie F5, výnimočná. Zo všetkých zvierat prišla úplne prvá. Pricestovala o desať mesiacov skôr ako slávna slonica Gulab," uviedol riaditeľ zoologickej záhrady Miroslav Bobek.

V polovici šesťdesiatych rokov ju odchytili na Kube spolu s ďalšími šiestimi plameniakmi, štyrmi samcami a dvoma samicami. Vo svojom novom domove prežila toho dosť. V roku 2013 zažila evakuáciu kvôli povodniam, informuje český portál iDnes.cz. O dva roky neskôr zas po páde konáru vypadol prúd v elektrických ohradách a do výbehu sa dostala líška, ktorá niekoľko plameniakov aj zabila.

Plameniaky sa zvyčajne dožívajú vysokého veku. Najvyššieho veku sa dožil jeden v austrálskej ZOO, kde oslávil 83 rokov. V Čechách sa o plameniakoch už hovorilo. Príbeh plameniaka zo ZOO v Zlíne nemal taký šťastný koniec. Uhynul po tom, čo chlapci do neho hádzali kamene. Zoologická záhrada sa chce súdiť s rodičmi, ktorí nezaplatili škodu, ktorú ich deti narobili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy