Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ZOO sa chce kvôli uhynutému plameniakovi súdiť s rodičmi chlapcov
Zdielať na

ZOO sa chce kvôli uhynutému plameniakovi súdiť s rodičmi chlapcov

Archívne video

JIHLAVA / Prípad ubitého plameniaka v jihlavskej ZOO podľa všetkého skončí pred súdom. Vedeniu záhrady sa totiž nepodarilo dohodnúť s rodičmi troch neplnoletých útočníkov na odškodnom. I keď sľubovali škody uhradiť pri mimosúdnej dohode, v súčasnosti už nereagujú na výzvy ani na listy, píše český spravodajský server iDnes.cz.

"Za chovanie malých útočníkov sa rodiny ospravedlnili, deti boli v ZOO na brigáde, ale tým sa to aj skončilo," povedala pre iDnes.cz riaditeľka jihlavskej zoologickej záhrady Eliška Kubíková. 

Incident, ktorý vyvolal na verejnosti značnú vlnu nevôle a všimli si ho i zahraničné médiá, sa stal na začiatku marca. Traja chlapci vo veku 5, 6 a 8 rokov vnikli nedovolene do ZOO a do ohrady vtákov. Následne kameňmi a kopancami ubili jedného z plameniakov do takej miery, že ho ZOO následne musela nechať utratiť. Ďalšieho vážne zranili. Deti po brutálnom útoku zoologickú záhradu opustili, vďaka kamerám ich ale zadržali strážnici, ktorí sa obrátili neskôr aj na štátnu políciu. 

Rodičia detí prejavili záujem o mimosúdne vyrovnanie, s čím zoologická záhrada predbežne súhlasila. "Prekáža nám, že rodiny na naše výzvy a listy nereagujú," dodala riaditeľka záhrady. Právnik záhrady teda poslal rodinám predžalobnú výzvu. Ani na tú ale neprišla žiadna odpoveď. Pritom čiastka, ktorú budú musieť rodiny uhradiť, sa znížila. "Zhodli sme sa na čiastke 1 200 eur," dodala Kubíková pre iDnes.cz.

​Zo začiatku sa pritom zdalo, že všetko je na dobrej ceste. Rodičia sa za deti ospravedlnili a sami opakovane ponúkli pomoc, že by nad rámec úhrady škody pomohli s uprataním areálu po zime. Zoologická záhrada sa začala taktiež viac zaoberať bezpečnosťou, je tu nasadených viac mestských policajtov. Taktiež zoo zvažuje spojazdniť viac kamier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy