Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smrť prišla vzápätí. Kameramanka zomrela po tom, čo zachytila explóziu
Zdielať na

Smrť prišla vzápätí. Kameramanka zomrela po tom, čo zachytila explóziu

KÁBUL / Snímky z nahrávky americkej kameramanky, ktorá zachytáva náhodnú explóziu, pri ktorej zahynula ona a ďalší štyria Afganci, zverejnila tento týždeň americká armáda. Od tragédie pritom uplynuli už štyri roky.

Dvadsaťdvaročná Hilda Clayton a štyria príslušníci afganskej armády zahynuli v júli 2013, keď počas cvičenia explodovala mínometná strela. K incidentu došlo vo východoafgánskej provincii Laghmán. Snímky, ktoré uverejnil časopis americkej armády Military Review, boli publikované so súhlasom rodiny nebohej ženy.

Armádna špecialistka Clayton v Afganistane dokumentovala spoločné operácie oboch armád. Úlohou rodáčky z amerického štátu Georgia bolo tieto operácie nakrúcať a fotografovať. Pri explózii zahynul i afgánsky armádny fotograf, ktorého Clayton učila a ktorý urobil ďalší snímok.

Americké ministerstvo obrany na jej počesť pomenovalo výročnú cenu udeľovanú najlepším armádnym snímkom. Kto chce na túto cenu ašpirovať, musí okrem iného prejsť i náročnými päťdennými fyzickými i technickými testami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy