Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
České tiesňové linky pomohli mužovi, ktorý v Nórsku spadol z lode do mora
Zdielať na

České tiesňové linky pomohli mužovi, ktorý v Nórsku spadol z lode do mora

Zdroj: Shunsuke Kobayashi/ilustračné

RORVIK / Kuriózny prípad riešili v nedeľu operátori tiesňových liniek 112 a 155. Z Česka sa na ne obrátila žena, ktorej priateľ sa v Nórsku pri plavbe po mori ocitol v ťažkostiach, keď jeho kamarát spadol cez palubu. Na diaľku mužovi poradili, ako podchladeného člena posádky dostať hore a poskytnúť mu prvú pomoc.

Žena z Karlovarského kraja zavolala na tiesňovú linku 112 chvíľku popoludní. Operátorovi opísala, že jej priateľ je momentálne v Nórsku na lodi a jeho kamarát spadol cez palubu do mora, píše portál iDnes.cz. "Podľa telefonátu údajne na nórskej tiesňovej linke nikto nevedel s posádkou plavidla komunikovať v angličtine ani nemčine. Ďalej popísala, že muž cez palubu sa zrejme chvíľu topil a potrebuje pomoc," priblížil hovorca karlovarských hasičov Martin Kasal.

Operátori linky 112 sa na základe tiesňového volania s mužom v Nórsku spojili a zistili stav topiaceho. L sa nachádzala v blízkosti nórskeho mesta Rorvik"S pomocou ďalších rybárov sa dotyčného podarilo dostať z mora späť do lode, napriek tomu sa zdalo, že sa jeho zdravotný stav zhoršuje, pravdepodobne z dôvodu podchladenia. K hovoru tak bola pridaná aj karlovarská záchranná služba, kedy operátorka linky 155 na diaľku mužovi poradila, ako ďalej postupovať s ošetrením," doplnil Kasal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy