Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zločinecký gang verbuje školákov. Ak odmietnu, zavraždí ich
Zdielať na

Zločinecký gang verbuje školákov. Ak odmietnu, zavraždí ich

LONG ISLAND/ BRATISLAVA / Americký Long Island tyranizuje gang zo Salvadoru. Zameriava sa predovšetkým na školákov, ktorých verbuje. Tí, čo odmietnu, často neprežijú.

Od začiatku školského roku narátali už jedenásť mŕtvol. Nelichotivá bilancia na Long Islande neďaleko New Yorku, kde prichádzajú o život najmä mladí ľudia. Ich telá našli v miestnych lesoch a na opustených parcelách. Zohavené, rozsekané mačetou.

"Vždycky si pomyslím, koho deti našli tentokrát," hovorí Stephanie Spezia, ktorá je už na prelety helikoptér a svietenie reflektorov počas noci zvyknutá. Na Long Islande žije dlhé roky. Niektorí rodičia sa tam boja svoje deti posielať do školy. Práve v školách gangy verbujú nových členov. V prípade odmietnutia dochádza k najhoršiemu.

Naposledy našli v apríli telá štyroch mladíkov na futbalovom ihrisku v meste Central Islip. Mali spútané ruky a ich telá boli brutálne rozsekané. Polícia tieto zločiny pripisuje gangu s názvom MS-13 (názov je odvodený od Mara Salvatrucha: mara je pojem pre gang, "Salva" ako Salvador a "trucha", pojem, ktorý sa dá voľne preložiť ako človek, ktorý vie, ako to na svete chodí a ako sa zachovať v každej situácii. Číslo 13 označuje poradie písmena M v abecede, píše portál idnes.cz), ktorý založili v Los Angeles utečenci zo Salvadoru v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

​Trump chce Long Island vyčistiť

Gang sa rozšíril po tom, čo sa americké úrady v deväťdesiatych rokoch rozhodli utečencov deportovať do ich starej vlasti. V strednej Amerike dnes ovláda celé mestá, vyberá výpalné, znásilňuje ženy a ten, kto sa im postaví, príde o život.

Niet divu, že pred MS-13 utekajú zo svojich krajín tisícky ľudí, najmä deti. Zákon v USA umožňuje deťom, ktoré dorazia do štátov bez rodičov, zostať dočasne na ich území a práve Long Island je vďaka silnej hispánskej komunite častým cieľom detských utečencov. 

Long Island mapa

Long Island mapa

Google maps

​O gangu MS-13 sa vyjadril už aj Donald Trump, ktorý vo svojej prezidentskej kampani razil silnú protiimigračnú rétoriku a sľúbil aj múr na hranici s Mexikom. "Pošleme MS-13 do vezenia a vyženieme ich z našej krajiny. Sú to chudáci. Niekto povedal, že sú rovnako zlí ako al-Káida, čo je trefné ... Sme na Long Islande a tu špinu vyčistíme," povedal Trump v rozhovore pre AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy