Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najbrutálnejší pouličný gang M-13 opäť útočil. Trump obviňuje Obamu
Zdielať na

Najbrutálnejší pouličný gang M-13 opäť útočil. Trump obviňuje Obamu

Archívne video

WASHINGTON / Extrémne násilný gang, ktorý vládne americkým uliciam má najnovšie na svedomí brutálne vraždy štyroch mužov, z ktorých traja boli iba tínedžeri. Ide o zločineckú skupinu, ktorá vznikla v LA, pôvod má ale v Salvadore. Trump ich rozmach dáva za vinu Obamovi a jeho vláde.

Polícia v pondelok našla štyri telá v oblasti Long Island, zahrabané v lese. Donald Trump sa na svojom twitteri vyjadril, že za činnosť tohto gangu môže Obamova politika v oblasti imigrácie. Na jeho stranu sa prikláňa aj generálny prokurátor Jeff Session, ktorý žiada likvidáciu M-13.

Môže za to Obama

Hlavným dôvodom rozšírenia gangu boli "otvorené dvere" pre imigrantov. Ich sťahovanie do krajiny sa za vlády Baracka Obamu málo kontrolovalo. Terajší prezident preto obviňuje svojho predchodcu. Rozmach skupiny sa datuje od 90. rokoch a FBI sa na nich zamerala už v roku 1994, uvádza britská BBC. Bolo to teda oveľa skôr ako sa Barack Obama stal prezidentom. "Nie je žiaden dôkaz, na základe ktorého by mala byť Obamova vláda obvinená za existenciu, alebo činnosť gangov v USA," vyjadril svoj názor Ioan Grillo, autor kníh zameraných na pouličné gangy v Amerike. 

Kto je M-13

Skupina vznikla v 80. rokoch, keď prví imigranti utiekli zo Salvadoru, kde bola dlhá a brutálna občianska vojna. Neskôr sa k nim pridali členovia z Mexika, Guatemaly a Hondurasu. Gang má reputáciu založenú na extrémnom násilí a vraždení s mačetami. Postupne sa rozrástli aj do ďalších štátov krajiny. Podľa FBI pôsobia v 46 štátoch. V 2012 dostala skupina nálepku "medzinárodná zločinecká organizácia", čím si získala prvenstvo medzi pouličnými gangami. Dostala sa tak na úroveň medzinárodných kartelov ako mexický Zetas, japonská Yakuza alebo talianska Camorra. 

Mottom skupiny je "zabiť, znásilniť, kontrolovať". Ich počet sa odhaduje na 6 000 až 10 000 členov v Spojených štátoch. V strednej Amerike ich môže byť do 60 000. Zbierajú chudobných chlapcov z ulice. Aby ich prijali do skupiny, musia vydržať trinásť rán a zavraždiť pre gang. Podľa polície ich ročný výnos je okolo 30 miliónov eur.

Pozrite si archívnu reportáž

Súvisiace články

Najčítanejšie správy