Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Úrady zakazujú na palube lietadiel elektroniku, boja sa teroristov
Zdielať na

Úrady zakazujú na palube lietadiel elektroniku, boja sa teroristov

WASHINGTON / Americké úrady sa chystajú zakázať pasažierom niektorých zahraničných aeroliniek brať do lietadiel elektroniku pre prevenciu možných teroristických útokov. Opatrenia, o ktorých informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa, sa má týkať zhruba desiatky leteckých spoločností.

Zákaz sa podľa agentúry týkať prístrojov väčších ako mobilné telefóny a dotknúť by sa malo aeroliniek z niektorých blízkovýchodných a afrických krajín. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti sa chystá podrobnosti nového nariadenia oficiálne oznámiť v utorok.

Agentúra AP zverejnila zoznam letísk, ktorých sa obmedzenie bude týkať. Z výpočtu vyplýva, že postihnutých bude desať letísk v ôsmich krajinách, odkiaľ lieta do USA deväť leteckých spoločností. Na zozname Jordánsko (letisko v Ammáne), Egypt (Káhira), Turecko (Istanbul), Saudská Arábia (Rijád, Džidda), Kuvajt (Kuvajt), Maroko (Casablanca), Katar (Dauha) a Spojené arabské emiráty (Dubaj, Abú Zabí).

Letecká spoločnosť Emirates podľa AP uviedla, že vyhovie všetkým novým obmedzeniam, ale doteraz nedostala žiadne informácie o chystaných zmenách pri letoch do USA. Emirates denne lietajú z Dubaja do viacerých amerických miest, okrem iného do New Yorku, Los Angeles, Chicaga či Washingtone.

Bezpečnostné zložky USA opatrením reagujú na nešpecifikovanú hrozbu spojenú s terorizmom, uviedla ReutersAmerický prezident Donald Trump začal po januárovom nástupe do úradu plniť svoje predvolebné sľuby, že ochráni USA pred teroristickými útokmi zákazom vstupu obyvateľov niektorých moslimských štátov do zeme. Súdy však platnosť jeho dvoch dekrétov pozastavili.

Niektorí odborníci ale tvrdia, že problémom nie je elektronika, ale občas niektorí ľudia. Pozrite si bitku na palube lietadla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy