Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusko malo plánovať atentát na premiéra Čiernej Hory
Zdielať na

Rusko malo plánovať atentát na premiéra Čiernej Hory

MOSKVA / Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poprel, že by Moskva pomáhala organizovať prevrat v Čiernej hore, pri ktorom mal vlani v októbri zomrieť premiér krajiny. S týmto tvrdením prišiel čiernohorský špeciálny prokurátor Milivoj Katnic s odvolaním na výsluchy a priznania podozrivých.

Podľa vládnych zdrojov sa ruské tajné služby s požehnaním Moskvy snažili sabotovať plán Čiernej hory pripojiť sa k NATO. Útok zmarili iba pár hodín predtým, než sa mal uskutočniť. Krajina sa ocitla v chaose a Moskva sa snažila do čela krajiny dosadiť proruské vedenie.

Neopodstatnené obvinenia

Interpol hľadá dvoch Rusov, o ktorých čiernohorská vláda tvrdí, že ide o spravodajských dôstojníkov a ktorí mali stáť za spiknutím. Dvojica mala stráviť pár mesiacov tréningom srbských a ruských nacionalistov. Tí mali vniknúť do budovy parlamentu prezlečení za policajtov a mali zabiť premiéra Mila Djukanoviča.

Proruská opozícia tvrdí, že išlo o premiérov komplot s cieľom zaistiť víťazstvo vládnucej Demokratickej strany socialistov. Moskva akúkoľvek ruskú účasť na spiknutí poprela. 

Kremeľ označil slová prokurátora za nezodpovedné a obvinenie považuje za absurdné. "Tieto správu sú z jednej várky s ďalšími neopodstatnenými obvineniami našej krajiny z hackerských útokov proti celému Západu," podotkol Lavrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy