Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lavína strhla štvoricu Čechov. Dvaja sa vyhrabali, dvaja zahynuli
Zdielať na

Lavína strhla štvoricu Čechov. Dvaja sa vyhrabali, dvaja zahynuli

SALZBURG / Dvaja Česi prišli o život pod lavínou v horskom stredisku Wildgerlostal v rakúskom Salzburgu. Nebola to ich vina, pohybovali sa po vyznačených trasách.

Pod snehom skončili štyria českí turisti. Dvoch sa podarilo zachrániť, dvaja zahynuli.

Dvojici, ktorej sa podarilo dostať sa spod snehovej masy svojpomocne, pred príjazdom záchranárov, objavila ďalšieho zo zasypaných. Začali ho oživovať. V okamihu príchodu horskej služby našli aj štvrtého Čecha. Pokusy o ich resuscitáciu však neboli úspešné.

Google Maps

​Podľa rakúskych médií sa Česi vydali na výlet na snežniciach bez potrebného lavínového vybavenia. K závalu došlo približne vo výške 1 700 metrov nad morom. Masa snehu sa mala spustiť samovoľne bez cudzieho zavinenia. Nebezpečenstvo pádu lavín v posledných dňoch zvyšuje aj nestabilné podložie a silný vietor.  

Ďalšia lavína sa zrútila na Pfeifferköpfle. Strhli ju miestni freerideri. Jeden ostal pod snehom, ale podarilo sa ho vyhrabať. Záchranári ho previezli do nemocnice, je v kritickom stave.

Lavína zasypala skupinu českých skialpinistov aj minulý rok vo februári v Tirolsku. Päť z nich zomrelo a traja boli vo vážnom stave prevezení do nemocnice. Podľa rakúskych úradov vtedy v teplej zime podstúpili riziko, keď sa vydali na výlet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy