Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyšetrovanie káuz aj kontrola policajtov. Vláda chce zmeniť políciu
Zdielať na

Vyšetrovanie káuz aj kontrola policajtov. Vláda chce zmeniť políciu

SLOVENSKO / Silnejšie postavenie policajného prezidenta, ktorý sa už nebude zodpovedať len ministrovi vnútra. Taký je zatiaľ hrubý náčrt plánov predstavený koaličnými lídrami. Približne pol roka má teraz vláda na to, aby pripravila zmeny, ktoré by pomohli odpolitizovať políciu. A novinkou má byť aj to, že na vyšetrovanie čiernych oviec v polícii bude dozerať Generálna prokuratúra.

Momentálne to funguje nasledovne - nový minister vnútra si menuje nového policajného prezidenta a ten vyzametá všetkých krajských riaditeľov. Po novom by ale minister vnútra nemal byť bezvýhradným pánom situácie. 

Ako povedal, Béla Bugár, aby bol zmenený spôsob výberu prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky.

"Som za zmeny a transparentné výberové konania," povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Pred parlamentný výbor 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská by kandidáta popohnala pred parlamentný výbor. Ako uviedla, aby odpovedal na otázky, aby aj ten adept, aj ten, kto ho nominuje, obhájil svoju nomináciu. 

"Kde nastala tá zmena, kde nastal ten posun, keď som bol v parlamente s návrhom na výberové konania štyroch policajných šéfov, tak bol zásadný odpor proti tomu," dodal minister vnútra Robert Kaliňák.

Milan Krajniak, ktorý radil Kaliňákovmu predchodcovi Lipšicovi ale tvrdí - nie je problém v systéme, ale v ľuďoch. "Súčasné vedenie polície funguje zle. To, čo potrebujeme, je, aby sme nahradili tých ľudí niekým, kto si bude robiť svoju prácu profesionálne. Ale ak urobíme takýmto spôsobom zabetónovanie, že nikto nebude mať na nich vplyv, tak zabetónujeme práve ten zlý stav," myslí si Krajniak.

Dnes polícia vyšetruje aj nevyšetruje aj kauzy politikov, Otázkou je, ako z polície neurobiť štát v štáte. Aktuálne sa napríklad bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila sporí s policajným prezidentom Gašparom o to, či vyšetrovatelia dostali alebo nedostali sľúbené peniaze navyše. Druhou veľkou zmenou má byť to, že na trestné činy policajtov má po novom dozerať generálna prokuratúra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy