Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudia, ktorí vulgárne nadávajú sú úprimnejší
Zdielať na

Ľudia, ktorí vulgárne nadávajú sú úprimnejší

Cambridge - Psychológovia z Cambridge tvrdia, že nadávanie je nefiltrované a úprimné vyjadrovanie emócií. A jedinci, ktorí vedia filtrovať, môžu tejto vlastnosti zneužívať tiež k neúprimnosti.

"Sú dva spôsoby, ako na to nazerať. Môžete si myslieť, že keď niekto veľa nadáva, je to negatívne spoločenské správanie, ktoré je vnímané ako zlo, takže keď niekto veľa kľaje, zrejme je tiež zlou osobou. Na druhú stranu, nefiltruje svoj jazyk, takže zrejme nekladie taký dôraz na svoje príbehy o tom, čo sa stalo, a neupravuje ich tak, aby z nich urobil nepravdu. To je to, čo sme na tejto štúdii zrejme preukázali. Že ľudia, ktorí viac hovoria a menej u toho myslia, zrejme viac hovoria pravdu," tvrdí profesor David Stillwell z University of Cambridge.

Zdá sa, že ľudia, čo nejdú pre nadávku ďaleko, sú nielen úprimnejší, ale aj zdravší. V miernej forme je totiž nadávanie z emočného hľadiska zdravé. Pomáha znížiť zlosť a navyše čiastočne prispieva ku kreativite. Doktor Richard Stephens z Keele University k nadávkam ako emocionálnej reakcii hovorí: "Chceme používať tabuizované a inak zakázané slová, keď sme veľmi emocionálni," píše bety.cz

"Dôvody, prečo nadávame, sú oveľa zložitejšie. Kľajú, hoci niekedy tajne, aj veľmi slušní ľudia," tvrdí Stephens, ktorý so svojím tímom sledoval, prečo ľudia používajú vulgarizmy a čo to robí s ich mozgom. Po rokoch skúmania významu vulgarizmov v jazyku tiež potvrdil, že nadávky nie sú prejavom len u osôb s nízkou inteligenciou.

"Stereotypne sa domnievame, že tí, ktorí kľajú, majú nízke IQ alebo sú nevzdelaní, to ale nie je pravda. Je to jazyk bohatých emócií. Lenže čím častejšie tieto slová používame, tým sú menej účinné. A strácajú svoj pôvodný význam," dodáva doktor Stephens.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy