Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Izraeli evakuovali pre požiare 60 tisíc ľudí
Zdielať na

V Izraeli evakuovali pre požiare 60 tisíc ľudí

JERUZALEM / Izrael už tretí deň sužujú požiare, ktoré sa vplyvom sucha a nepriaznivého vetra šíria na niektorých miestach krajiny. Minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan povedal, že polovicu požiarov založili úmyselne.

Policajný hovorca uviedol, že štyri osoby, ktoré sú podozrivé z podpaľačstva, zatkli a ešte dnes sa postavia pred súd v Jeruzaleme. Z tretieho najväčšieho izraelského mesta Haifa pre plamene evakuovali šesťdesiat tisíc ľudí, uviedla izraelská televízna stanica Channel 2. 

Podpálili hasičskú stanicu

Podpaľači sa podľa jedného z hasičov pokúsili zapáliť i hasičskú stanicu v Haife, aby sťažili hasenie. V meste uzavreli niekoľko diaľníc a škôl. Starosta Haify Jonah Jahav v televízii povedal, že požiare sú na niekoľkých miestach mesta. Najmenej jeden z nich spôsobil odhodený ohorok cigarety na mieste, kde boli horľaviny. 

V Haife horelo aj pred šiestimi rokmi, pričom s hasením pomáhal aj americký tanker. O život vtedy prišlo 40 ľudí, väčšinou to boli väzenskí strážcovia a policajti. Terajšie požiare si podľa posledných informácií vyžiadali 30 ľahko zranených osôb.

​Evakuovali i univerzitu

Z preventívnych dôvodov dnes evakuovali univerzitu v Haife, zatiaľčo izraelská energetická spoločnosť vyhlásila pohotovosť. Na evakuáciu sa pripravovali i dve väznice a rovnako nemocnica. 

Podľa polície znovu vzplanul už uhasený oheň v židovskej osade Talmon na Západnom brehu Jordánu, kde sa plamene od horiacich plynových zásobníkov rozšírili do okolia a obyvateľov museli evakuovať. V osade Modiin zostali uzavreté školy i niekoľko diaľníc. 

Premiér Benjamin Netanjahu dnes o situácii hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý povedal, že Rusko im pomôže a dodá dve lietadlá. Do hasenia sú zapojené i lietadlá vyslané z Grécka, Talianska, Chorvátska a Cypru. Dohromady v Izraeli pomáha desať lietadiel zo zahraničia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy