Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bývalá blogerka: Putin má armádu trollov
Zdielať na

Bývalá blogerka: Putin má armádu trollov

MOSKVA / O zámernom trollovaní na internete, ktoré údajne podporuje ruská vláda, prehovorila blogerka, ktorá bol ešte nedávno jeho súčasťou. Podľa nej má Vladimír Putin takzvanú armádu trollov, ktorým platia za to, že na internete šíria nepravdivé informácie a manipulujú verejnosť. Vo veľkom sa to podľa nej dialo počas ukrajinského konfliktu, ale aj teraz pred americkými voľbami.

Spojené štáty americké oficiálne obviňujú Rusko zo štátneho financovania hackerov, ktorí okrem iného majú manipulovať americké voľby. Na stranu Washingtonu sa pridáva aj ruská blogerka, ktorá bola súčasťou tejto manipulácie.

"Americké voľby sú kľúčové aj pre Kremeľ. A samozrejme, že Rusko do toho investovalo veľa námahy. Preto fungujú tieto trolie firmy. Vôbec o tom nepochybujem,“ uviedla blogerka Ludmila Savčuk.

Plat za nepravdivé informácie

Ludmila tvrdí, že ona sama pracovala ako internetový troll. Podľa jej slov ju Moskva platila za to, že pri začiatku ukrajinského konfliktu šírila na internete nepravdivé informácie.

Priestory, kde títo platení blogery pracujú, sú podľa nej v Petrohrade. Pracujú v 12-hodinových zmenách a ich úlohou je na internete velebiť Kremeľ a znevažovať jeho nepriateľov. "Je to veľmi sofistikovaná a premyslená metóda, bežný užívateľ ju nerozozná. Ale je to platená propaganda, vymývanie mozgov, ktoré núti ľudí veriť klamstvám, ktoré šíri Kremeľ," dodala Ludmila. 

Podľa Ludmily Moskva takto zneužíva silu internetu, nie ale na šírenie demokratických názorov, ale naopak na jej podkopávanie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy