Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cyprus: Krajina Bohov, zábavy a sladkého šušukos
Zdielať na

Cyprus: Krajina Bohov, zábavy a sladkého šušukos

NIKÓZIA / Zavítame na ostrov s bohatou históriou a množstvom legiend. Práve na Cypre sa zrodila bohyňa lásky a sexu, a tiež Boh vína a vášne. Ideme do tretej najmenšej krajiny dvadsaťosmičky.

Malý štát v Stredozemnom mori s 850 tisíc obyvateľmi leží iba kúsok od tureckých a sýrskych hraníc. Desaťtisíc rokov bohatej histórie a miešania sa rôznych civilizácií sa prejavilo aj na tunajšej kultúre.

Silný vplyv na tento ostrov mala po stáročia grécka mytológia, podľa ktorej sa pri skale z morskej peny zrodila bohyňa krásy, lásky, sexu a vášne, nádherná Afrodita. "Je to jediné miesto na svete, kde po vykúpaní sa omladnete o desať rokov," povedala turistická sprievodkyňa Olga.

Žiadne lieky ani zázračné medicíny, skalu stačí trikrát oboplávať a výsledok by sa mal ihneď dostaviť. Niet divu, že väčšina Cyperčanov je posadnutá krásou a pri pohľade na prírodné skvosty sa tomu ani nemožno čudovať.

Na Olympe lyžujú

Cyprus je vyhľadávaná destinácia dovolenkárov z celého sveta najmä pre pestrosť pláží. Odlišujú sa nielen farbou piesku, ale aj atrakciami. Zábava tu graduje v ktorúkoľvek hodinu. "Napríklad na dvojtisícovej hore Olympus sa v zime dokonca dá lyžovať," hovorí podnikateľ Orestis Aristides. 

To, na čo sú Cyperčania mimoriadne hrdí sú však ich pamiatky, ako napríklad divadlo v oblasti Kourion. Mnohí tu totiž zanechali výraznú stopu, vrátane Alexandra Veľkého či Britov, ktorí ostrov kolonizovali až do získania nezávislosti v roku 1960.

Raj na zemi

"V roku 2004 vstúpil Cyprus do Európskej únie, no de facto bez severnej časti, ktorá je od roku 1974 okupovaná Turkami," povedal Orestis Aristides.

Občanmi únie sú tak všetci, aj keď žijú na území, ktorá nie je pod kontrolou cyperskej vlády. O krajine sa v mnohých ohľadoch hovorí aj ako o raji na zemi a to nielen daňovom. "Veľmi dobre sa tu žilo, no nemôžem povedať, že teraz je to raj," rozpráva sprievodkyňa Elena.

Teplá klíma a typické sladkosti im zrejme roztápajú srdcia. "Sú to pravé šušukos s vlašskými orechmi alebo mandľami, bez pridania cukru," opisuje predavač Yannis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy