Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reportér Dárius Haraksin po stopách Andreja Kisku v Čile
Zdielať na

Reportér Dárius Haraksin po stopách Andreja Kisku v Čile

SANTIAGO DE CHILE / Návšteva slovenského prezidenta Andreja Kisku bola ohrozená. Zdravotné problémy mu takmer znemožnili naplniť nabitý program. Keďže to nebolo nič vážne, v pracovnej ceste pokračoval. V Čile je aj redaktor Novín Dárius Haraksin.

Prezident začal svoju ďalšiu časť programu návštevou inovačného centra katolíckej univerzity. Sídli v budove, ktorá stála 15 miliónov dolárov a miestni ju vnímajú ako architektonický skvost.

Tvrdia, že škola od vlády nedostala peniaze len tak. Vraj, keď chcete byť inovatívni a chcete podnikať, sami si na budovu musíte zarobiť.

Nápady premieňajú do reality

Podnikatelia aj študenti tu môžu rozvíjať svoje nápady a premieňať ich na skutočnosť. Jeden z inžinierov hovorí o budúcnosti konštrukčných materiálov pre domy, ktoré by mali byť energetickejšie a stabilnejšie pri zemetraseniach. 

"Teraz som tu hlavne na to, aby nápad a patent neostal v šuflíku, ale aby našiel komerčné uplatnenie. Ak sa to podarí, bude z toho veľká vec. Ti sa snažím prepojiť náš materiál s investormi," hovorí José C. Remesar. 

Skrachovali ste, ste na správnom mieste

Spoločnú podľa miestnych máme nie len geografiu v podobe hôr či jazier. Ale aj kvalitných a schopných ľudí. Prezidenta Andreja Kisku privítali na 128-ročnej univerzite celkom vtipne. Pomohli si jeho životopisom. "Podľa oficiálneho životopisu ste sa vraj stali spoločníkom vo firme, ktorá po pár týždňoch skrachovala. Ste teda na správnom mieste. Tu riešime presne takéto situácie," povedal na úvod rektor katolíckej univerzity. 

Delegácia spolu s podnikateľmi sa následne presunula na technickú univerzitu Federico Santa Maria, ktorá je v hodnotení kvality na druhom mieste v Južnej Amerike. Priemerný plat vysokoškolského učiteľa je tam asi päť tisíc eur mesačne. 

Po nedávnej reforme školstva sa veľkej podpore tešia aj študenti. Asi polovica na tejto škole študuje vďaka štipendiám. 

Zdravotné problémy

Prezident priznal, že má za sebou ťažkú noc. Podľa jeho slov mu pravdepodobne nesadli surové ryby. Ráno už bol ale v poriadku a jeho program nebol ohrozený. 

Od čilskej prezidentky si na rozlúčku odniesol Cabernet Sauvignon. Kiska jej podaroval slovenského víno a ručne vyrábané karafy. Zo Santiago de Čile nasleduje presun do Argentíny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy