Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska v Čile: Slovensko má problém s prístupom mladých k podnikaniu
Zdielať na

Kiska v Čile: Slovensko má problém s prístupom mladých k podnikaniu

BRATISLAVA / Podpora spolupráce najmä v oblasti hospodárstva, vedy, výskumu a inovatívneho podnikania (start-upov) bola hlavným cieľom pracovnej cesty prezidenta Andreja Kisku v Čilskej republike. Súčasťou delegácie sú aj zástupcovia slovenských firiem a predstavitelia akademického sektora. Na návštevu Čile prezident nadviaže pracovnou návštevou Argentíny a zúčastní sa na otvorení Letných olympijských hier v brazílskom Rio de Janeiro. S Andrejom Kiskom je na zahraničnej ceste reprotér Dárius Haraksin.

Ako podotkol Andrej Kiska počas pondelkovej návštevy Start-up Chile, ktoré je tamojším centrom pre rozvoj začínajúcich firiem, Slovensko a Čile majú rovnaký problém s prístupom mladých ľudí k podnikaniu.

"Naši mladí ľudia často po skončení vysokých škôl neuvažujú o tom, ako založiť biznis, ale ako získať dobrú prácu. Je tu veľká úloha aj nás, politikov a ľudí, ktorí sa venujú podnikaniu, aby sme podporili ochotu a chuť mladých ľudí zariskovať a zobrať život do vlastných rúk," povedal Kiska.

Podpora inovácií

Prezident vyzdvihol Start-up Chile ako podujatie, od ktorého sa môže Slovensko veľa naučiť. "V našej krajine veľa diskutujeme, že by sme mali podporiť inovácie, start-upy, podnikateľské prostredie. Start-up Chile sa za päť rokov svojej práce pri nie veľkom rozpočte desať miliónov dolárov ročne stal absolútne najúspešnejším projektom pre start-upy v Južnej Amerike a celosvetovo patrí medzi top 10. Je to projekt, ktorý si zaslúži pozornosť," myslí si Kiska.

Spoločné témy

To, že Slovensko a Čile zdieľajú množstvo vecí, vyzdvihol prezident Kiska aj po rokovaní s čilskou prezidentkou Michelle Bacheletovou.

"Bol som veľmi milo prekvapený, keď sme diskutovali napríklad o situácii na Ukrajine, o Gruzínsku, terorizme, migrácii. Pani prezidentka má detailnú znalosť toho, čo sa deje v Európe. Vo všetkých základných myšlienkach zdieľame absolútne rovnaké hodnoty," povedal Kiska o stretnutí s Bacheletovou.

Ešte pred stretnutím s čilskou prezidentkou položil Andrej Kiska veniec k pomníku Osloboditeľa generála Bernarda O'Higginsa, prvej hlavy štátu nezávislého Čile.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy