Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre Biely dom nie je nikto vhodnejší ako Hillary Clinton, tvrdí Barack Obama
Zdielať na

Pre Biely dom nie je nikto vhodnejší ako Hillary Clinton, tvrdí Barack Obama

PHILADELPHIA / Sila a veľkosť Ameriky nezáleží na Donaldovi Trumpovi. Nikto nikdy nebol pre funkciu prezidenta vhodnejší ako Hillary Clinton, "ani ja sám, ani Bill Clinton". Vyhlásil to vo Philadephii prezident Barack Obama na nominačnom zjazde amerických demokratov, ktorí Hillary Clinton potvrdili ako svoju kandidátku pre tohtoročné prezidentské voľby. Niekdajšia prvá dáma podľa súčasného šéfa Bieleho domu dokáže "načúvať ľuďom, zachovať rozvahu a rešpektovať ostatných".

Barack Obama pochválil Hillary Clinton za kampaň v primárkach v roku 2008, kedy bol jej súperom. Keď jej potom ako prezident USA ponúkol funkciu ministerky zahraničných vecí, bola podľa jeho slov prekvapená. "Nakoniec ale povedala áno, pretože vedela, že v hre je čosi väčšie, než je ktokoľvek z nás dvoch," vyhlásil prezident.

Nová kapitola

Obama obhajoval výsledky svojich dvoch prezidentských mandátov. Ekonomika krajiny sa podľa neho spamätala a svtový poriaddok obstál napriek krízam. "Podľa viacerých merítok je naše krajina silnejšia a bohatšia, než keď sme začínali," uviedol. Za úspech označil dolapenie jednéého zo zakladateľov teroristickej organizáciee Al- Káida Usáma bin Ládina, uzatvorenie jadrovej zmluvy s Iránom a "novú kapitolu" po normalizácií vzťahov s Kubou.

"Zmena nikdy nie je ľahká," povedal prezident a dodal, že zmeny nemožno urobiť "počas jedného mandátu a dokonca ani počas jedného života".

Pesimistická kríza Ameriky

Obama kritizoval "hlboko pesimistickú víziu Ameriky", ktorá podľa neho minulý týždeň vzišla z republikánskej nominačnej konferencie. Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump ani jeho stúpenci nedokázali navrhnúť žiadne riešenie naliehavých problémov. Namiesto toho šíria "závisť, obviňovanie, zlobu a nenávisť," koštatoval prezident. "To nie je Amerika, akú poznám, tá je plná odvahy, optimizmu a dôvtipu," dodal.

Obama povedal, že pozná mnohých podnikateľov, ktorí dosiahli rovnaký úspech ako Trump. Nezanehcali ale za sebou súdne spory, nezaplatených zamestnancov ani davy ľudí, ktorí sa cítia podvedení, vyhlásil. "Ak sa voliči zaujímajú o to, kto ochráni ich a ich rodiny v nebezpečnom svete, potom bude ich voľba jasná," konštatoval prezident, po ktorého boku sa v závere prejavu objavila Hillary Clinton, s ktorou sa objal.

Na Obamove slová "Amerika je už veľká, Amerika je už silná" Trump reagoval na Twitteri slovami: "Naša krajina sa nejaví ´už veľká´ miliónom úžasných ľudí, ktorí žijú s chudobou, násilím a beznádejou".

Nebezpečný demagóg

Medzi tými, ktorí v stredu podporili Hillary Clinton, bol bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg, ktorý určitý čas uvažoval o vlastnej prezidentskej kandidatúre ako nezávislý. Ostro kritizoval Trumpa, ktorého označil za "nebezpečného demagóga". Apeloval na voličov, aby využili svoje sily na zastavenie Trumpa na ceste do Bieleho domu. "Vždy, keď vstupujem do volebnej kabíny, pozerám sa na kandidáta, nie na stranícku príslušnosť. S Hillary Clinton sa niekedy nezhodnem, ale chcem vám povedať, že musíme odložiť spory stranou pre dobro tejto krajiny. Musíme sa zjednotiť okolo jedného kandidáta, schopného poraziť nebezpečného demogóga," povedal.

"Som Newyorčan a Newyorčania dokážu rozoznať podvodníka. Počuli sme v Trumpovej kampani veľa o tom, že potrebujeme vodcu, ktorý rozumie podnikaniu. S tým mjusím len súhlasiť. Aj ja som vybudoval podnik, ale nezačala som s miliónovým šekom od otecka. Trump za sebou vo svojej kariére zanechal zdokumentovaný zoznam krachov, tisíce súdnych sporov, rozhorčených akcionárov, podvedených firiem a rozčarovaných zákazníkov, ktorí sa cítia byť okradnutí. Trump hovorí, že chce národ viesť ako svoj podnik. Boh nám pomáhaj," vyhlásil Bloomberg.

Jeho poradcovia tvrdia, že bývalý starosta svoj prejav koncipoval tak, aby oslovil nezávislých a nerozhodnutých voličov. Povedal, že on sa už rozhodol. "Zvoľme duševne zdravú, kompetentnú osobu s medzinárodnou skúsenosťou. Rozhodujúce je preto toto: Trump je riskantná, ľahkomyseľná a radikálna voľba, ktorú si nemôžeme dovoliť. Hillary Clinton nie je bez chyby, taký nie je žiaden kandidát, ale je to správna voľba a zodpovedné rozhodnutie v týchto voľbách," uzavrel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy