Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Demokrati v USA majú kandidátku na prezidenta. Stala sa ňou Hillary Clinton
Zdielať na

Demokrati v USA majú kandidátku na prezidenta. Stala sa ňou Hillary Clinton

PHILADELPHIA / Hillary Clinton sa na konvencii demokratov vo Philadelphii stala ako prvá žena v amerických dejinách prezidentskou kandidátkou veľkej americkej strany. V novembrových voľbách sa stretne s uchádzačom republikánov Donaldom Trumpom.

Sama Hillary Clinton neskôr v priamom prenose zo svojho domova poďakovala asi 5 000 delegátom za bezprecedentné porazenie "skleneného stropu", pomyselne a historicky obmedzujúceho ženy.

"Ak sú ešte hore a sledujú nás dievčatká, chcela by som im povedať, že sa možno stanem prvou prezidentkou, ale jedna z vás bude budúcou prezidentkou," povedala na záver.

Porazila Sandersa

Potom, čo v hlasovaní jednotlivých štátov únie Hillary Clinton prekonala potrebný počet 2 382 hlasov, sa jej niekdajší súper Bernie Sanders chopil mikrofónu a požiadal delegátov, aby pozastavili pravidlá a bývalú prvú dámu a bývalú šéfku americkej diplomacie nominovali aklimáciou, teda jednomyseľným schválením bez hlasovania. To sa aj stalo.

Pred ôsmimi rokmi tak postupovala aj sama Hillary Clinton, aby symbolicky uvoľnila cestu neskoršiemu prezidentovi Barackovi Obamovi.

Za Hillary Clinton

Sandersovo gesto jednoty a konsenzu malo podľa komentárov vymazať rozpačitý dojem z chaotického prvého dňa stretnutia nominačného zjazdu demokratov, kedy Sandersovi priaznivci dávali najavo svoju nespokojnosť.

"To, čo musíme urobiť, inak to budeme navždy ľutovať, je poraziť Donalda Trumpa a zvoliť Hillary Clinton!," vyhlásil Sanders v snahe o znovuzjednotenie demokratov po chvíľami trpkej kampani a tvrdom boji.

Podpora Billa Clintona

Ešte v pondelok najoddanejší Sandersovi prívrženci demonštrovali a vykrikovali "Za mreže!" na adresu političky pod vplyvom úniku elektronickej pošty, podľa ktorej sa vedenie Demokratickej strany priklonilo na stranu Hillary Clinton. Sám Sanders svojich priaznivcov upokojoval. "Hillary Clinton sa musí stať budúcim prezidentom Spojených štátov," zdôraznil.

Svoju manželku pred delegátmi zjazdu podporil bývalý prezident Bill Clinton. Zveril sa, že manželstvo s Hillary nikdy neľutoval, pretože je to silná, múdra, milujúca a starostlivá žena. Krajinu by mala viesť aj ako najlepší tvorca zmien, akého kedy stretol, a to v reálnom, zložitom živote je veľmi ťažké zmien dosiahnuť. "Hillary mi otvorila oči na celý nový svet," prezradil. Poznamenal tiež, že mu manželka venovala 26 rokov a že má v úmysle oplatiť jej to rovnako.

Vyjadrenie Madeleine Albright

Bývalá ministerka zahraničných vecí Madeleine Albright varovala, že republikánsky kandidát Trump uškodil národnej bezpečnosti USA už svojou kandidatúrou a že magnátovo víťazstvo by bolo katastrofou pre Ameriku a darčekom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Miliardára obvinila, že pokazil vzťahy s moslimskými štátmi a oslabil postavenie USA, keď pohrozil, že sa odvráti od amerických priateľov a spojencov.

"Na jeseň musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sa Hillary stala našim budúcim vrchným veliteľom," vyhlásila Madeleine Albright. USA podľa nej potrebuje ostrieľaného vodcu a že Hillary Clinton už predviedla, že dokáže konať "s chladnou hlavou a veľkým srdcom".

Bývalá prvá dáma dianie na zjazde sledovala v televízií vo svojom newyorskom domove. Kandidatúru by mala formálne prijať vo štvrtok, kedy zjazd demokratov končí.

Takto vyzeral zjazd demokratov v USA počas prvého dňa:

Zdielať na

Najčítanejšie správy