Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Trump prijal republikánsku nomináciu. Označil sa za kandidáta práva a poriadku
Zdielať na

Trump prijal republikánsku nomináciu. Označil sa za kandidáta práva a poriadku

CLEVELAND / Realitný magnát a miliardár Donald Trump na zjazde v Clevelande oficiálne prijal republikánsku nomináciu na prezidenta USA. V prejave označil za kandidáta "práva a poriadku". Američanom sľúbil návrat k bezpečnosti, prosperite a mieru.

Spojené štáty sa opäť stanú krajinou práva a poriadku, povedal Donald Trump. Vlna zločinu a násilia, ktorá podľa neho zachvátila v poslednej dobe USA, čoskoro skončí. Prezident Barack Obama je zodpovedný za rasové rozdelenie americkej spoločnosti, uviedol Trump.

"Amerikanizmus, nie globalizmus, bude našim krédom," uviedol republikánsky kandidát na prezidenta USA. Pokiaľ sa stane hlavou štátu, bude podľa neho Amerika opäť na prvom mieste. "Musíme ukázať celému svetu, že Amerika je späť," dodal.

Smrť, deštrukcia, terorizmus

Svet je oveľa menej stabilný pre to, že sa Obama rozhodol zveriť Hillary Clinton americkú zahraničnú politiku, uviedol rovnako Trump. Odkazom bývalej ministerky zahraničných vecí je podľa neho "smrť, deštrukcia, terorizmus a slabosť."

Trump sľúbil rýchle víťazstvo nad islamským terorizmom. USA podľa neho musia zastaviť prisťahovalectvo z krajiny, ktoré sa terorizmu spreneverili.

Múr na hranici

Sľúbil taktiež zastaviť ilegálnu migráciu do USA. Zopakoval, že chce na hranici postaviť veľký múr. Imigračnú politiku Hilary Clinton označil za radikálnu a nebezpečnú.

Obchodné dohody chce Trump uzatvárať len s jednotlivými štátmi. Ostro kritizoval Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA). Sľúbil tiež vrátiť pracovné miesta zo zahraničie späť do USA a znížiť a zjednodušiť dane. Čínu kritizoval za údajnú "škandálnu krádež duchovného vlastníctva".

Už v stredu prijal republikánsku nomináciu na viceprezidenta guvernér štátu Indiana Mike Pence. Trumpa označil za osobitého človeka nezávislého ducha, ktorý sa nikdy nevzdá. Jeho demokratickú protikandidátku Hilary Clinton tvrdo kritizoval.

V Clevelande vystúpila pred niekoľkými dňami aj Trumpova manželka Melania. Obvinili ju z plagiátorstva a postarala sa o poriadny rozruch. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy