Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Republikáni oficiálne nominovali Donalda Trumpa do prezidentských volieb
Zdielať na

Republikáni oficiálne nominovali Donalda Trumpa do prezidentských volieb

CLEVELAND / Realitný magnát a miliardár Donald Trump získal na zjazde amerických republikánov v Clevelande podporu väčšiny delegátov a oficiálne ho tak nominovali za kandidáta republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov amerických.

Na Trumpovho viceprezidenta republikáni podľa očakávania nominovali guvernéra štátu Indiana Mikea Penca.

Na svoju oficiálnu nomináciu potreboval Trump získať podporu najmenej 1 237 z celkových 2 472 delegátov. Podľa prepočtu agentúry AP si Trump v primárkach zaistil najmenej 1 543 delegátov.

"Je to neuveriteľné a neskutočné. Som na svojho otca veľmi pyšná," reagovala na Trumpovu nomináciu jeho dcéra Ivanka. Zjazd vyvrcholí vo štvrtok, kedy republikánsky kandidát vystúpi s prejavom. Vo voľbách 8. novembra sa miliardár stretne s demokratickou súperkou Hillary Clinton.

Amerika na prvom mieste

"Je pre mňa veľkou cťou byť republikánskym kandidátom na prezidenta Spojených štátov. Budem tvrdo pracovať a nesklamem vás!. Amerika je na prvom mieste," reagoval na twitteri Donald Trump. Hillary Clinton v reakcii na nomináciu republikánov vyzvala Američanov, aby ju podporili a zaistili tak, že že Trump neprekročí prah Oválnej pracovne.

V pondelok vystúpila na republikánskom zjazde Trumpova manželka Melania. Uviedla, že Donald Trump je jej najlepším kandidátom na prezidenta USA a že predstavuje ten správny a potrebný vzor pre mládež. Podľa nej jej muž zastupuje nielen bohatých Američanov, ale aj tých chudobných, rovnako aj belochov, afroameričanom či kresťanov, židov a moslimov.

Požičala si pasáže?

Dojatým delegátom rovnako povedala, ako si cení odkazu svojich rodičov a ako sa cíti vo svojej roli matky. Ihneď po jej predslove sa objavili pochybnosti, že si "požičala" doslovné pasáže z reči Michelle Obama na nominačnom zjazde demokratov v roku 2008. Trumpov volebný štáb to poprel.

Plagiátorstvo? Melanie Trump vraj okopírovala príhovor Michelle Obama. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy